Westoever Judenrein?

- Wanneer, vader
- Morgen, misschien overmorgen, mijn jongen
Mahmoud Darwish

checkpoint-strip

Sinds Akiva Eldar weg is bij de krant Ha’aretz zie ik nog maar zelden iets van hem. Maar toevallig vond ik vandaag een artikel van hem van 28 augustus waarin hij tot mijn grote vreugde nog even scherp en strijdvaardig is als vroeger: ‘Is There a Place for Jews in Future Palestinian State?‘.

De onuitputtelijke bron van propaganda die Holocaust heet blijft z’n golven van lijden maar over ons uitstorten. Mairav Zonszein heeft het in een artikel op +972, U.S. Jewish groups use Holocaust guilt to push for Syria strike, over zionistenlobby’s als AIPAC en ADL en rabbijnen die oproepen tot het aanvallen van Syrië, het liefst totale vernietiging en geen surgical strike (dat is voor watjes). Alleen AIPAC probeert de schijn op te houden dat het hen om Amerika gaat en niet om Israël, in de veronderstelling dat niemand een krant leest. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een vergelijk trekken met de Holocaust. Het gas in Syrië doet hen direct denken aan hun ouders en grootouders. Alleen die gedachte al maakt het uitroeien van duizenden of misschien wel honderdduizenden Syriërs tot een morele daad, iets wat iemand die nooit persoonlijk een gaskamer heeft bezocht natuurlijk ook niet kan begrijpen. “We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan als we zien dat anderen met gas worden vermoord”, aldus Abraham Foxman. Gezien het arsenaal aan wapens dat door de VS/Israël is ingezet in bijvoorbeeld Vietnam, Irak, Libanon en Gaza, acht ik de kans groot dat hier gas met gas bestreden gaat worden. Een koekje van eigen deeg zogezegd. Maar dit is dan wel een door rabbijnen gezegend koekje natuurlijk, een joodse ouwel.

Eldar wijst op iets soortgelijks. In de “vredesbesprekingen” is de mogelijkheid geopperd dat nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zouden moeten verdwijnen. Iets anders is ook moeilijk denkbaar als je voor een 2-statenoplossing kiest. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar die verschrikkelijke Palestijnen nemen geen genoegen met vrede, ze willen ook nog eens dat die gewelddadige joodse racisten oprotten. Hoe is het in vredesnaam mogelijk. Terecht wijzen rechtse stromingen in Israël er dan ook met afgrijzen op dat dit wel erg veel lijkt op het Judenrein maken van het gebied. Want wat is dan de volgende stap? Ik durf er niet aan te denken.

Gelukkig komt het stuk van Akiva Eldar net op tijd. Hij heeft de oplossing gevonden. Als de nederzettingen intact moeten blijven binnen wat dan een “Palestijnse staat” mag heten, zouden we het volgende kunnen doen (slechts een kleine greep uit de aanbevelingen van Eldar):

 • Alle Israëlische wetten in het Arabisch vertalen die bedoeld zijn om de joodse meerderheid en de joodse identiteit te waarborgen.
 • De kolonisten krijgen dezelfde behandeling als de Palestijnen die nu in Israël zelf wonen.
 • De Nakba-wet wordt van kracht voor joodse kolonisten die het wagen Israëls Onafhankelijkheidsdag te vieren, en voor hen die rouw tonen op de dag dat Israël de bezetting beëindigde.

Adalah (een organisatie die zich bezighoudt met de rechten van minderheden) spreekt van 55 Israëlische wetten die rechtstreeks of indirect discriminerend zijn voor de Palestijnse Israëli’s (voor alle duidelijkheid: dit zijn Israëlische staatsburgers, het gaat niet om de inwoners van de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever, want die hebben helemaal geen rechten).

In de Arabische steden en dorpen binnen Israël is er een chronisch gebrek aan klinieken, ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen; het verplichte schoolprogramma is gericht op joodse geschiedenis en cultuur; heel veel banen in Israël zijn alleen mogelijk als je je dienstplicht hebt vervuld, waardoor de Palestijnen grote moeite hebben om werk te vinden.

De bevolking van Jeruzalem (371.844 inwoners) bestaat voor 39% procent uit Palestijnen. Van deze laatste groep leeft 79,5% onder de armoedegrens (85% daarvan zijn kinderen). Door het enorme gebrek aan scholen gaat slechts 46% naar een reguliere school en daar is ook nog eens veel uitval.

Gezien de erbarmelijke toestand van de Palestijnse Israëli’s en de nog schrijnender toestand van hen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, is er slechts één fatsoenlijke regeling mogelijk volgens Eldar: de Palestijnen verwelkomen joodse ingezetenen van hun nieuwe staat met open armen en gelijke rechten. Op voorwaarde dat Israël hetzelfde doet met de Palestijnen.

Het krankzinnige gejammer van de huidige joodse staat, dat de joodse identiteit verloren zou gaan als men algemeen menselijke fatsoensnormen hanteert en niets anders doet dan de mensenrechten respecteren, wordt helaas nog steeds serieus genomen door de westerse landen, en zelfs door progressief-joodse groeperingen. De steeds groter wordende dreiging rondom Syrië zal het voor de Palestijnen alleen nog maar moeilijker maken. Elke keer dat er onrust was aan een grens, of dat er verkiezingen waren in Israël, of in de Verenigde Staten, elke keer heeft Israël daarvan geprofiteerd om slachtpartijen aan te richten, meer land te stelen, meer huizen te vernielen en meer Palestijnen gevangen te nemen.

Het geeft de benarde situatie van de Palestijnen die nu al meer dan honderd jaar duurt goed weer: ook van een aanval ver weg in Syrië worden zij de dupe; ook van een racistische rabbijn in het verre Amerika worden zij de dupe; ook van het verre verleden van de gaskamers worden zij de dupe; beroofd van hun land door de joden; in de steek gelaten door de Arabieren; het enige wat zij echt bereikt hebben in al die jaren is dit: zij hebben het morele faillissement van het Westen onverbiddelijk aangetoond.

Engelbert Luitsz

Edith Zertal and Akiva Eldar’s Lords of the Land: The War for Israel’s Settlements in the Occupied Territories, 1967-2007

4 comments for “Westoever Judenrein?

 1. September 7, 2013 at 7:43 pm

  Ik zal justitie opmerkzaam maken op dit vunzige stukje hololcaust ontkenning.

 2. Jan Hamer
  September 7, 2013 at 11:07 pm

  De holocaust heeft niets met het huidige conflict van doen, een misvatting bij veel mensen die zich nooit goed in de historie verdiept hebben.

Comments are closed.