‘Morele obsceniteiten’

genocide_Halabja2+klein

Gifgasaanval op het Koerdische stadje Halabja in Noord-Irak op 16 maart 1988
(foto van de website van Arnold Karskens)

Door omstandigheden heb ik de Tweede Wereldoorlog niet mee kunnen maken, maar dankzij het voortdurende wapengekletter, ook wel Arabische Lente genoemd, krijg ik toch het gevoel dat ik er een beetje bij hoor.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, noemde de vermeende aanval met gifgas bij Damascus een ‘morele obsceniteit‘. Geen woord over de 100.000 doden die er al waren gevallen als gevolg van het gebruik van conventionele wapens. Geen woord over de miljoenen vluchtelingen. Dus wat maakt dit tot een ‘morele obsceniteit’? Er zijn enkele honderden doden gevallen, maar toch moet het iets heel ergs zijn als het al die andere slachtoffers doet vergeten. Bijkomend is nog dat er geen enkel hard bewijs is dat het regime van Assad achter deze misdaad zit, maar dat Kerry toch zeker lijkt te zijn van het tegendeel. De Britten gaan hierin mee en hebben al een resolutie opgesteld waarin het regime van Assad verantwoordelijk wordt gesteld. Carla del Ponte, ook niet de minste, zegt daarentegen dat er sterke aanwijzingen zijn dat de rebellen verantwoordelijk zijn.

Zelfs de toch vrij kritische Israëlische krant Ha’aretz wordt de laatste tijd overspoeld met columns waarin de gifgasaanval breder wordt getrokken en een oproep wordt gedaan om meteen de hele regio maar te zuiveren van onder andere Arabieren en Perzen. Vandaag stelde ene Reuven Merhav voor om Assad maar te vermoorden, een ‘targeted killing’ in het jargon van de zionisten. Niks geen proces, niks geen bewijzen, gewoon doodschieten, het liefst voordat ze hun mond open kunnen doen over de ware toedracht, zoals we met Saddam Hoessein en Osama bin Laden (waarom typ ik toch steeds Obama sin Laden?) hebben kunnen meemaken.

Men zegt wel dat de mens het enige morele wezen is, dus we kunnen het best kijken naar wat de Verenigde Staten zelf verstaan onder wat geoorloofd is en wat niet. We gaan dan uit van de redelijke veronderstelling dat hier de Gulden Regel van toepassing moet zijn: behandel anderen zoals je door hen behandeld wil worden. Het gaat hier per slot van rekening om een ethische kwestie.

Wat hebben de Verenigde Staten dan wel gedaan? Zo krijgen we wellicht meer inzicht in wat goed en slecht is (en obsceen is dan heel slecht, denk ik).

Wat wel kan (een zeer onvolledige lijst):

 • Atoombommen werpen op steden, met honderdduizenden doden tot gevolg;
 • Het gebruik van Agent Orange;
 • Het gebruik van napalm;
 • Het gebruik van verarmd uranium;
 • Het gebruik van witte fosfor;
 • Het gebruik van clusterbommen;
 • Het steunen van dictators die gifgas inzetten tegen hun onwelgevallige lieden. Saddam Hoessein werd zowel bij zijn gifgasaanval op de Koerden als bij die op Iran door de Verenigde Staten geholpen.

Het internet verschafte me ook een lijstje van niet-Amerikanen die door Amerikaans ingrijpen zijn omgekomen. Het totaal aantal slachtoffers loopt op tot ver boven de 10 miljoen (sinds 1945).

1940s – nuked Japan.
Death toll: 145,000 to date in Nagasaki, 250,000 in Hiroshima

1947-49 – U.S. helps command extreme-right Greece party in Civil War.
Death toll: about 70,000 contributed by US-backed forces

1948-54 – CIA directs war against Huk Rebellion in Philippines.
Death toll: about 11,000

1950 – Independence movement crushed in Ponce, Puerto Rico
Death toll: conservative historians estimated about 8,000 peasants

1950-53 – Korean War
Death toll: about 1,776,000

1952 – CIA overthrows Democracy in Iran, installs Shah
Death toll: about 20,000

1954 – CIA directs invasion of Guatemala after new Democracy there nationalized U.S.-occupied lands
Death toll: about 140,000 missing and dead

1958 – In Lebanon, marine occupation against rebels
Death toll: about 2,000

1960-75+ – Vietnam War including Cambodia and Laos
Death toll: about 4,502,000 including civilians and resulting famines (conservative estimates)

1961 – Cuba’s Bay of Pigs Invasion fails
Death toll: about 4,000

1963 – In Iraq, CIA organizes coup against President and agrees to back formerly exiled Saddam
Death toll: about 7,000 including civilians

1964 – In Panama, troops kill protesters against US-owned canal
Death toll: about 1,000

1965 – CIA assists Indonesian coup
Death toll: about 900,000

1966 – Troops and bombers threaten pro-communist parties in Dominican Republic
Death toll: about 3,000

1966-96 – Green berets in Guatemala against rebels, US backs pro-American forces in country until 1996
Death toll: about 200,000

1970 – Directs marine invasion of Oman
Death toll: about 2,000

1973 – CIA directs coup to oust elected Marxist president in Chile
Death toll: 30,000… 3,000 later disappeared under US-installed dictator

1976-92 – CIA assists South-African rebels in Angola
Death toll: median estimate at 550,000

1981-90 – CIA directs Contra invasions in Nicaragua
Death toll: median estimate at 30,000

1982-84 – Marines expel Lebanese rebels, aided by Israel
Death toll: 40,000

1987-88 – US intervenes for Iraq against Iran
Death toll: about 150,000 during time-frame, 100,000 during Desert Storm, 350,000 from resulting famine

1989 – US invades to oust CIA-installed Panamanian government gone rouge
Death toll: 2,000

1992-94 – US-led occupation of Somalia during civil war
Death toll: 50,000 in combat, 300,000 by starvation

2001+ – US Occupies Afghanistan
Death toll: 120,000 including civilians and combatants and resulting Opium Wars

2003+ – Iraqi War
Death toll: 665,000 also by starvation, displacement

Totaal: 10,431,000 doden.

Dit is exclusief gedode krijgsgevangen en geheime operaties.

Ik kom er niet uit. De doden van Damascus, de ‘morele obsceniteiten’, moeten op de een of andere manier zwaarder wegen dan alles wat in bovenstaande lijst voorkomt. Ik ga er maar eens een nachtje over slapen. Er moet een logische verklaring zijn die ik met mijn beperkte intellectuele en morele vermogens niet kan bevatten. Amerika brengt democratie, dus slecht kan het niet zijn. Of, om een bekende uitspraak van de onvolprezen Hendrikus Colijn te gebruiken: Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.

 

Engelbert Luitsz

2 comments for “‘Morele obsceniteiten’

 1. Arjan Fernhout
  August 28, 2013 at 8:06 pm

  Bert, probeer het eenvoudig te houden. Yeshayahu Leibowitz stelde dat de vraag naar een vrije wil een metafysische vraag is, maar dat desondanks de menselijke geschiedenis verloopt via keuzes. Het enige wat ik kan doen is mijn beslissing (dus geen conclusie) neer te leggen t.o.v. de beslissing van John Kerry c.s.:

  = Syrië is ruim twee jaar geleden binnengevallen door salafisten, Al-Qaida leden – namen bekend – en huurlingen onder de dekmantel van de ‘Arabische lente.’ Gefinancierd door Saoedische en Qatarse dictators en geholpen door Am., en Isr. inlichtingendiensten en geheime agenten met een perskaart. Twee weken geleden kregen deze terroristen een chemisch wapen geleverd vanuit Libië en van Russische makelij. Gefaciliteerd door de wapenhandelaar Britain die betaald werd vanuit Qatar. Motieven bekend. =

  Uiteraard is deze beslissing geschraagd door nogal wat kennis die wat verder gaat dan alleen internet en wat ruw, maar zeker vanuit Londen oefent men druk uit om bepaalde feiten te vervangen door ‘nieuwe realiteiten.’ Leden van de Tweede Kamer zullen zich ongetwijfeld niet neerleggen bij óf dit. óf dat. Inhoudelijk wordt het debat niet – dat is iets voor wetenschappers – maar vormt op zichzelf een mooie gelegenheid voor … Enfin, let op het momentum. Ik heb al tig politici misbruik zien maken van het feit dat veel aandacht wegvloeit naar de ellende in Syrië.

  • August 30, 2013 at 11:48 am

   En dat noem je eenvoudig, Arjan? Het is mooi dat Cameron werd afgedroogd in het Lagerhuis en dat Obama daardoor in een vervelend parket zit. Hoe kun je een misdadige operatie verkopen als “de wil van de internationale gemeenschap” als je miljarden mensen buiten die gemeenschap houdt?
   Zoals we weten bestaan er alleen “rode lijnen” voor de vijanden van US/Israel. Of de waarheid doorsijpelt naar het grote publiek zal afhangen van de moed van enkele serieuze kranten en andere media. Zoals Galloway al opmerkte steunen we met de “rebellen” mensen die met een broodmes het hoofd van een – levende! – priester hebben afgezaagd (en die al 13 keer gifgas hebben gebruikt).
   We zijn al lang getuige van een update van het Sykes Picot Agreement, maar of dit zal doordringen tot de gemiddelde RTL-kijker is twijfelachtig.

Comments are closed.