Zwarte laarzen

U zei ergens dat u een niet-zionist bent…
Nee, ik bedoelde ‘post-zionist’. Want als je echt anti-zionistisch bent verlaat je Israël voorgoed; als je de Palestijnen wilt helpen moet je vertrekken.
Ilan Pappe in een interview uit 1999

 

zionism_nazism

Eén van de slachtoffers van de inval door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Qalandia gisteren, was de 34-jarige Rubin Al-Abed Zayed, vader van vier kinderen. Hij was op weg naar zijn werk bij een lokale afdeling van de UNWRA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East),  een VN-organisatie die in 1949 speciaal werd opgericht om de Palestijnse vluchtelingen te helpen. Als het aan Israël had gelegen, waren ze allemaal van de honger omgekomen. De zionisten hadden het te druk met het aanleggen van villa’s met zwembaden op de fundamenten en de lijken uit de Palestijnse dorpen.  Dat de UNWRA nu, in 2013, nog steeds nodig is, is iets voor een andere keer.

Zayeds familie kwam oorspronkelijk uit Barfiliya, een van de honderden dorpen die vanaf 1947 door zionistische milities en later het Israëlische leger met de grond gelijk zijn gemaakt. Het was hún land. Zij hadden de oudste rechten. Elke jood uit Brooklyn had meer recht op elk stuk grond dan de Palestijnen die daar al vele generaties hadden gewoond. Ironisch genoeg hebben Israëlische archeologen daar in de jaren negentig van de vorige eeuw voorwerpen gevonden van zo’n 10.000 jaar oud, toen er nog geen jood bestond. Maar dat terzijde.

Een paar cijfers

Alleen al in augustus vonden er 297 invallen plaats, vorige maand 364. In 2012 waren er 6.193 invallen en in 2010 7.190. Die aantallen zijn belangrijk, want ze geven duidelijk aan dat het structureel is. En deze cijfers gaan alleen over de West Bank, niet over de Palestijnen in Israël zelf of in de Gazastrook.

Invallen

Aangezien Qalandia zich in het zogenoemde gebied Area C bevindt, dat civiel en militair door Israël wordt bestuurd, hoefden de Palestijnen niet op de hoogte gesteld te worden van het feit dat er iemand gezocht werd. Yousef al Khatib, de jongen om wie het ging, was een paar keer niet thuis geweest toen de politie hem wilde spreken en dat was voldoende om hem tot “gezocht” te verklaren, wat meteen een gewelddadige inval rechtvaardigde. Hij had al tien jaar gevangenis achter de rug. Hij was dertien jaar oud toen hij voor het eerst werd gearresteerd.

Invallen worden meestal midden in de nacht uitgevoerd. Soms worden deuren ingetrapt en wordt het huis overhoop gehaald. Soms wordt er iemand gezocht en soms willen ze iemand doodschieten. Soms is er geen andere reden om een familie te terroriseren dan dat men wil oefenen. Niet nadenken. Befehl ist Befehl. Hoeveel tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen er ook door de jaren heen werden gepest en vernederd, met geen ander doel dan sadistische neigingen botvieren en een hulpeloos volk ontwrichten, de internationale gemeenschap bleef en blijft stil. Je hoeft echt geen ontwikkelingspsycholoog te zijn om te begrijpen wat dat doet met een volk. Wat voor de één een marteling is, is voor de ander routine (u mag hier parallellen met het verleden trekken).

In Israël weet men hier bijna niets van, het is alleen nieuws als er doden vallen. Het dagelijks terrorisme, de gewonden, de materiële en psychische schade tellen niet. Maar bij de Palestijnen is de woede uiteraard altijd groot, ook als het niet tot confrontaties komt.

Het tijdstip

Zoals gezegd vinden de meeste invallen ‘s nachts plaats. Dan blijft het ook meestal beperkt tot het huis dat wordt binnengevallen. Voordat buren zich kunnen verzamelen zijn de geüniformeerde vandalen weer vertrokken.

Gisteren was het echter vroeg in de ochtend. Een vrouw die ooggetuige was geweest vertelde woedend:

Als de soldaten maar ‘s nachts waren gekomen, zoals ze meestal doen, en niet ‘s morgens als de mensen naar hun werk gaan en de kinderen zich klaarmaken om naar school te gaan, dan hadden die drie niet hoeven sterven. Vanaf het moment dat het schieten ophield renden we naar de families van de doden en de zwaargewonden, we troostten de moeders, de kinderen en de baby’s. Het is heel erg moeilijk. Het leger kwam met opzet ‘s morgens en niet ‘s nachts – ze kwamen om te doden.

De drie slachtoffers werden samen begraven. Na de begrafenis, toen de meesten zich hadden teruggetrokken, bleven enkele jonge mannen achter bij de verse graven en de vele bloemen. Ze waren stil. Sommigen snikten. Wat zou er omgaan in hun hoofden? Hass eindigt als een poète maudit:

Vanuit het zuiden, uit de richting van het Qalandia-checkpoint en de Afscheidingsmuur, die het ‘einde van de wereld’ zijn voor de inwoners van het kamp, stegen zwarte rookwolken van brandende autobanden in golven op naar de hemel.

Israël: 65 jaar van etnische zuivering, vernietiging van eigendommen, racisme, moord, religieuze waanzin, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. En nog steeds komt men hier niet verder dan een beetje mopperen over een Nederlands bedrijf dat zich niet in bezet gebied zou moeten vestigen.

Je kunt teruggaan tot Theodor Herzl. Of nog eerder. De toekomst van de regio werd echter pijnlijk duidelijk gemaakt in een rapport uit 1982 van het Zionistisch Congres. De insider generaal Wesley Clark spreekt ook klare taal. “I am strongly in favour of using poisoned gas against uncivilised tribes“, luidt het bekende citaat van Winston Churchill. Ik vermoed dat Netanyahu dat ingelijst boven zijn bed heeft hangen. En als je nu nog te beschaafd bent, bombardeert het zionisme je wel eerst terug naar de steentijd. Het zal niet lang meer duren of ook in Israël zullen joodse dissidente geluiden met harde hand tot de orde worden geroepen. En net als eerder in de geschiedenis wachten we tot het te laat is, om vervolgens vol ongeloof uit te roepen: hoe is dat toch mogelijk, zo’n beschaafd volk!

Update: Getuigenverklaringen via Mondoweiss

Engelbert Luitsz

Zie ook: Israel the one behind the war in Syria: Mark Glenn

De cijfers en gegevens over personen zijn ontleend aan Amira Hass, A daily routine || West Bank raids: Operational routine or a powder keg about to explode?

10 comments for “Zwarte laarzen

 1. likoednederland
  August 27, 2013 at 11:29 pm

  Knap dat u het moorddadige gooien van betonblokken en molotov cocktails van de daken weg laat. De politie in elk land zou dan terug schieten.

  • August 27, 2013 at 11:37 pm

   Wat zou u doen als zwaarbewapende mannen in gepantserde auto’s u en uw familie kwamen belagen? Met een witte vlag zwaaien? Dat helpt ook al niet hebben we in Gaza gezien, dan wordt je ook gewoon neergeknald.

   • likoednederland
    August 27, 2013 at 11:44 pm

    Als bij mij in de straat een terrorist zou worden gearresteerd, zou ik staan te juichen. Zoals alle mensen die geweld verafschuwen.

    • August 27, 2013 at 11:53 pm

     Ah nou snap ik het. U ziet de Israëlische soldaten en de Mossad niet als terroristen? Bent u van de Likoed of zo?
     Praktisch alle Israëlische soldaten die in de gevangenis zitten, zitten daar omdat ze gedeserteerd zijn en bijna alle Israëlische soldaten die dood zijn, hebben zelfmoord gepleegd. U zou voor de lol zelf eens een paar Palestijnse kinderen moeten neerknallen, misschien begrijpt u het dan wat beter.

     • likoednederland
      August 28, 2013 at 12:04 am

      U probeert het onderwerp te veranderen, om niet te moeten toegeven dat u terroristen en terroristenhelpers verdedigt. Het merkwaardige morele kompas van Israel haters, die oorlogsmisdadigers en oorlogsmisdaden goedpraten.

 2. Jan Hamer
  August 27, 2013 at 11:32 pm

  Ja, dit staat in schril contrast tegenover de tienduizenden Palestijnen die in Israëlische ziekenhuizen behandeld worden. Daar lees je nooit over.

  • August 27, 2013 at 11:40 pm

   U onderschat me. Het is bekend dat vooral na het gebruik van witte fosfor en DIMES in Gaza, Israel erg happig was om Palestijnen op te nemen. Zo konden ze precies zien wat hun illegale wapens hadden aangericht. En die expertise is goud waard in de wereld waar we het hier over hebben. Welk ander land krijgt die kans? Een laboratorium met levende mensen waar je mee mag doen wat je wilt, en je wordt er nog dik voor betaald ook.

   • August 28, 2013 at 12:59 am

    Ik zou niet durven! Maar de Palestijnen die ik bedoelde kwamen niet uit de Gazastrook maar uit de andere gebieden. De vele doden en gewonden in de Gazastrook daar is Hamas verantwoordelijk voor, die hebben vrouwen en kinderen ingezet als menselijk schild, met de opzet dat hierdoor veel doden en gewonden te betreuren zouden zijn. Dat hebben ze trouwens ook toegegeven.

    • August 28, 2013 at 1:08 am

     Natuurlijk, Jan. Het is allemaal hun eigen schuld. Je hebt geluk, ik ben in een goede bui na het afronden van dit stukje. De meest recente berichten over Syrië ondersteunen mijn hypothese alleen maar. Dus voor jou en al je vrienden een link naar een stuk over het Hasbara-handboek, dan kan iedereen die te lui en/of te dom is om te lezen gewoon wat copy-en-pasten.
     http://www.richardsilverstein.com/2009/07/10/the-israel-projects-secret-hasbara-handbook-exposed/

     • August 28, 2013 at 1:19 am

      Die raad geef ik ook altijd aan mensen die blijkbaar een hekel aan Joden hebben, neem eens de moeite de geschiedenis in te duiken, niet na WOII, maar te beginnen in 1917. Dan ontdekken die mensen die nu zo hard schreeuwen over de bouw van huizen in bezet gebied er achter dat de grond al vóór de oprichting van de staat Israël door Joden van de Arabieren gekocht is.

Comments are closed.