Moord, marteling en het meest morele leger

De meeste soldaten die deelnamen aan de aanval op de Gazastrook zijn jongeren met een geweten. Sommigen van hen zullen zich vrijwillig aanmelden voor elke missie. Ze zullen een oude vrouw helpen oversteken, of slachtoffers van een aardbeving redden. Maar in de Gazastrook, tegenover de onmenselijke Palestijnen, zullen alle pakketjes verdacht zijn, zal de brainwashing verpletterend zijn en zullen de basisprincipes veranderen. Alleen op die manier kunnen ze doden, zwelgen in vernietiging zonder na te denken, zonder gewetenswroeging, zonder hun vrienden of vriendinnen te vertellen wat ze deden.
Gideon Levy

Wir haben es nicht gewusst.
Heel veel Duitsers (en kardinaal Simonis)

qalandia_26082013

De begrafenis van door Israël vermoorde jongens, vandaag.

Moord

Het is pas maandag. De week moet nog beginnen en er zijn alweer drie Palestijnse jongens doodgeschoten door het Israëlische leger. Daarnaast minstens 19 gewonden, waarvan er enkele in kritieke toestand verkeren. Israëlische soldaten waren undercover het vluchtelingenkamp Qalandia binnengegaan, volgens de officiële lezing om een terrorist op te pakken. Waar undercover soldaten dat recht vandaan halen is me een raadsel. Een militair die zich vermomt om een burgerbevolking aan te vallen lijkt me een oorlogsmisdaad (Knoops! Knoops?). Toen het begrijpelijkerwijs uit de hand liep kwam het grote geschut in actie, met het trieste resultaat dat er weer onschuldigen zijn vermoord.

Onvermoeibaar gaat Israël door met het ondermijnen van de “vredesbesprekingen”. Aanvallen op de Gazastrook, het beschieten van vissers, het gevangen nemen en martelen van mannen, vrouwen en kinderen, de etnische zuivering van de Bedoeïenen in de Negev-woestijn, de bouw van duizenden woningen in Oost-Jeruzalem en de West Bank. En als dat allemaal niet genoeg is om een einde te maken aan de charade, dan schiet je ze gewoon dood.

Gideon Levy schreef de column, waar het citaat boven dit stukje uit afkomstig is, vlak na de operatie Gegoten Lood in 2009. Ondanks de overstelpende bewijslast van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid bleef de minister van Defensie vasthouden aan het versleten mantra dat “de IDF het meest morele leger ter wereld is“. Het uiteindelijk verschenen Goldstonerapport werd op de bekende wijze door Israël aan de kant geschoven, rechter Goldstone werd belasterd en bedreigd, en men keerde terug tot de orde van de dag (lees: meer oorlogsmisdaden).

Arrestatie

Addameer (Arabisch voor ‘geweten’) is een Palestijnse NGO die zich bezighoudt met ondersteuning van gevangenen en mensenrechten. In hun nieuwsbrief (PDF) geven ze een veelzeggend overzicht van de maand juli. Onze zwaar gecensureerde media moesten zich beperken tot de vrijlating van een paar gevangenen die hun straf er toch al bijna op hadden zitten en namen niet de moeite even aan te stippen dat het misdadige Israëlische beleid permanent wordt uitgevoerd.

Een paar gegevens over de maand juli:

 • Het leger arresteerde 623 Palestijnen, een verhoging van 22% ten opzichte van juli 2012
 • Onder de arrestanten bevonden zich 37 kinderen, 1 journalist, 1 Palestijns lid van een wetgevend orgaan, 1 burgemeester, 1 professor, 2 vrouwen, 5 universiteitsstudenten, 7 beveiligingsambtenaren.

Marteling

De mensenrechtenorganisatie B’Tselem publiceerde vorige week een rapport over de behandeling van minderjarigen door het Israëlische leger (Torture & abuse under interrogation). Kinderen tussen 12 en 18 jaar oud worden bedreigd met seksueel misbruik, het gebruik van geweld tegen hun ouders (inclusief bedreiging met moord) en elektroshocks. Daarnaast moeten kinderen verklaringen in het Hebreeuws tekenen die ze niet kunnen begrijpen.

Alleen al de afgelopen 12 jaar zijn er meer dan 7.500 Palestijnse kinderen gearresteerd. Zij worden berecht door militaire rechtbanken, waar het veroordelingspercentage bijna 100% is. Hun rechten als minderjarigen worden geschonden. Zij worden geslagen, in eenzame opsluiting geplaatst en mogen vaak geen bezoek van familie ontvangen. Slechts één van deze gerechtelijke dwalingen zou in Nederland tot veel ophef leiden, maar de duizenden gevallen in Israël worden weer eens met de mantel der liefde bedekt (zij hadden het ook niet makkelijk in de oorlog!).

Toen vorige maand een 5-jarige kleuter in Hebron werd gearresteerd, inclusief zijn vader, was de reactie van de juridische adviseur van het leger dat de arrestatie volkomen legitiem was in een poging “de dreiging te verminderen die gevormd wordt door de acties van een minderjarige“.

Wie de uitzending van Israël, geliefd en gehaat heeft gezien met onze geliefde tv-persoonlijkheid en strafrechtdeskundige Gerardus Godefridus Johannes Alexander Knoops (zit toch geen woord Hebreeuws bij), heeft een goed beeld gekregen van hoe dit soort misstanden mogelijk zijn. Met de medeplichtigheid van politici en advocaten. Hoe welbespraakt deze man ook is bij Knabbel&Babbel, op het moment dat hij kon laten zien dat hij ballen heeft liet hij het afweten. Verder dan wat onsamenhangend gebrabbel over de rechtstaat Israël kwam hij niet. Het is waar dat er in Tel Aviv niet zomaar Palestijnse kinderen op straat liggen die op afschuwelijke wijze zijn verminkt door het gebruik van witte fosfor, maar, edelgrootachtbare heer, er bestaan in Palestina ook mensenrechtenorganisaties, kranten, documentaires en zelfs telefoons (ja, zo slecht hebben die Palestijnen het niet).

‘Purity of Arms’

Het is voor een leek als ik moeilijk te bevatten, maar het Israëlische leger schijnt ook nog zoiets als een ethische code te hebben.

De soldaat zal zijn wapens en macht niet gebruiken om niet-strijders of krijgsgevangenen letsel te berokkenen, en zal alles doen wat in zijn macht ligt om te voorkomen dat er schade wordt toegebracht aan hun levens, eer en eigendommen.

En hoe zit dat in de praktijk? Neem het niet aan van een buitenstaander, vraag het een ervaringsdeskundige.
Kolonel Dov Yirmiah werd in 1914 in Palestina geboren, heeft het grootste deel van het zionistische project aan den lijve ondervonden, had een lange carrière in het leger en werd in 1982 op non-actief gezet vanwege kritiek op het optreden van het leger in Libanon. De overeenkomst met de methoden van de nazi’s waren echter zo treffend dat Yirmiah een jaar later zijn oorlogsdagboek publiceerde. Een soort Assange, Snowden of Manning zeg maar. Met dit grote verschil dat Yirmiah niet andermans documenten gebruikte, doch alleen wat zijn ogen hadden gezien en zijn oren hadden gehoord.

Afgelopen zaterdag had ik het over Zygmunt Bauman, ook al zo’n oudgediende, maar dan in de filosofie. Voor zover ik weet leeft ook Dov Yirmiah nog. Als eerbetoon aan hem en als waarschuwing aan al die  jongeren met hun verpeste jeugd waar Gideon Levy het over heeft, daarom een stukje recht uit het hart van een man die in staat was de mythe door te prikken en te bewijzen dat je ook na 50 jaar in een immoreel leger nog een geweten kunt hebben.

Derhalve verklaar ik, een 95-jarige Sabra (in Palestina geboren jood), die velden heeft omgeploegd, bomen heeft geplant, een huis heeft gebouwd en zonen, kleinzonen en achterkleinzonen heeft voortgebracht, en die zijn bloed heeft gegeven voor het ontstaan van de staat Israël, dat ik bij dezen mijn geloof in het gefaalde zionisme opgeef, dat ik niet loyaal zal zijn aan de joodse fascistische staat met z’n krankzinnige ideeën, dat ik z’n nationalistische volkslied niet meer zal zingen, en dat ik alleen in de houding zal staan op dagen dat slachtoffers van beide kanten worden betreurd, en dat ik met een gebroken hart kijk naar een Israël dat zelfmoord pleegt en naar de drie generaties die ik er heb voortgebracht en opgevoed.

Dov Yermiya in juli 2007

Engelbert Luitsz

 

3 comments for “Moord, marteling en het meest morele leger

 1. Jan Hamer
  August 26, 2013 at 4:41 pm

  Jongens? De gedode mannen waren 20, 22 en 30 jaar oud. En het zou ook wel aardig zijn dat je erbij vermeldde waarom ze doodgeschoten zijn. Is niet zo raar wanneer de Israëlische militairen het vuur openen als er met brandbommen naar ze gegooid wordt.

 2. likoednederland
  August 26, 2013 at 4:53 pm

  Voor wie wil zien hoe een “geweldloze” Palestijnse demonstratie er uit ziet:

  http://likud.nl/2013/08/beelden-van-de-geweldloze-palestijnse-demonstratie/

  • August 26, 2013 at 5:00 pm

   Dat is geen geheim. Die video staat ook op sites als +972. Dit is nog de ruwe versie, beetje dom van u. In het begin horen we alleen het schieten van de soldaten, daarna volgt de reactie van de Palestijnen. De Likoed-versie zou moeten beginnen met het gooien van stenen, dan lijkt het net of u een punt heeft. Het is maar een tip.

   PS Overigens is dit geen demonstratie (uw zoveelste leugen), maar verzet tegen soldaten in burger (illegaal) die om 5 uur ‘s ochtends een man kwamen oppakken die net was vrijgelaten na 10 jaar gevangenis.

Comments are closed.