“Bouwstop nederzettingen is antisemitisch”

Why is propaganda so much more successful when it stirs up hatred
than when it tries to stir up friendly feeling?

Bertrand Russell

kafkaIn een artikel De Speld waardig rapporteert de Israëlische krant Ha’aretz vandaag over het bezoek van de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, Zeev Elkin, aan Brazilië. Journalisten van de krant O Estado de S. Paulo hadden een vraaggesprek met hem over de huidige vredesonderhandelingen en het lot van de Palestijnen, maar Zeev probeerde het gesprek steeds op andere onderwerpen te brengen.

De logica van de bezetter

Zeev beweerde met droge ogen dat een bouwstop in Oost-Jeruzalem en de West Bank neerkwam op antisemitisme. Aangezien Israël de grenzen van 1967 niet accepteert zouden ze daar in alle vrijheid moeten mogen bouwen. De drie grootste nederzettingen, Modi’in Illit, Maale Adumim en Betar Illit, hebben elk meer dan 30.000 inwoners en hebben inmiddels officieel de status van steden gekregen. Alle nederzettingen zijn illegaal volgens de internationale gemeenschap. “Als één groep in een ander land zo benadeeld zou worden in een ander land zou men dat racistisch vinden”, aldus Zeev. Dat ook andere landen niet zomaar overal kunnen bouwen, zeker niet op land dat aan een ander land toebehoort, wordt hier even vergeten. Daarnaast is het geen geheim dat het verbod op bouwen wel geldt voor de Palestijnen, sterker nog, er worden dagelijks huizen van Palestijnen gesloopt om plaats te maken voor joodse woningen.

Een tweede punt is dat de goede man beweert dat de nederzettingen slechts 3% van de West Bank uitmaken. Dat kan wel kloppen als we naar de grond kijken waarop de huizen staan, maar als we de infrastructuur daarbij optellen met de wegen die verboden zijn voor Palestijnen en de stukken land die onbereikbaar zijn geworden vanwege de Afscheidingsmuur komen we ruim boven de 40% uit. Daarnaast wordt dan ook nog het schaarse water voor het overgrote deel aan de kolonisten toegekend (70% van de Palestijnse dorpen is niet aangesloten op de waterleiding die de kolonisten bedient).

3% is wel het laatste stukje (Area A) waar de Palestijnen op papier civiel en militair de baas zijn. In de praktijk blijkt hier ook niets van te kloppen, aangezien het Israëlische leger ook daar raids uitvoert, mensen terroriseert en oppakt. In het grootste deel, Area C, waar Palestijnen geen rechten hebben, wordt een actief, laten we het maar eufemistisch “ontmoedigingsbeleid” noemen, gevoerd. Dit gebied had eind jaren 1990 teruggegeven moeten worden aan de Palestijnen, maar dat is er door het uitbreken van een opstand niet van gekomen.

Beter kun je de logica van de bezetter niet samenvatten: je steelt land, belooft het ooit terug te geven, maar doet dat vervolgens niet omdat mensen in opstand komen tegen het stelen van hun land.

Een laatste, niet onbelangrijk feit is dat Area A verboden gebied is voor Israëli’s. Officieel natuurlijk weer uit veiligheidsoverwegingen.  Maar contact met Palestijnen die min of meer zelf bepalen hoe ze leven zou wel eens slecht kunnen zijn voor de negatieve beeldvorming die de peperdure propagandamachine van Israël heeft geschapen. Een enkeling, zoals Miko Peled, riskeerde een straf door toch te gaan kijken. Hij was aanvankelijk huiverig, ook hij had zijn leven lang niets anders gehoord dan dat het een roversnest was, maar was zeer verbaasd over de hartelijkheid en de gastvrijheid die hij daar tegenkwam. Het heeft zijn leven veranderd.

Het masterplan voor Jeruzalem is helemaal kafkaësk. De grillige uitlopers in dit plan die diep in de West Bank liggen, omvatten joodse nederzettingen op tientallen kilometers afstand, terwijl kernen met een overwegend Palestijnse bevolking die op enkele minuten lopen van Jeruzalem liggen, buiten het plan vallen. Die nederzettingen worden langzaamaan uitgebreid en zullen naar de hoop van de zionisten de autochtone kernen uiteindelijk opslokken, waarna er een groot, joods Jeruzalem ontstaat. De niet-joodse bevolking in Israël omvat 20% van de totale bevolking en deze mensen betalen dus belasting. Met andere woorden, de Palestijnse Israëli’s betalen mee aan hun eigen ondergang.

Een laatste argument van Zeev Elkin was er een dat we ook hier ad nauseam moeten aanhoren: vergeleken met bijvoorbeeld Syrië is Israël + de Palestijnse gebieden redelijk stabiel. Helemaal mee eens. Het is de logica van een seriemoordenaar die zich verdedigt met te zeggen dat iemand anders nog veel meer mensen heeft omgebracht en dat hij in vergelijk daarmee onschuldig is. Dat is in een notendop hoe de rechtsstaat Israël functioneert.

“Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd.” Zo begint Het Proces van Kafka. Het is de dagelijkse realiteit op de West Bank. De omkering van de realiteit, waarbij de slachtoffers als daders worden voorgesteld is een krachtig propagandamiddel indien het kan worden ondersteund door een machtig netwerk.

Ik zou de spindoctors van het zionisme tot slot een tip willen geven: misbruik van de term antisemitisme is niet alleen een belediging van allen die slachtoffer waren van Hitlers waanzin, het leidt ook tot semantische inflatie; met dezelfde term bereik je steeds minder, totdat het uiteindelijk het tegenovergestelde effect sorteert.

Engelbert Luitsz

8 comments for ““Bouwstop nederzettingen is antisemitisch”

 1. August 21, 2013 at 2:18 pm

  Goed stuk.
  Een seriemoordenaar kan ook altijd nog ter onderschrijving van zijn vredige effect aanvoeren dat veel mensen erg stil blijven zitten zodra hij zijn bijl heft, en daarna ook heel rustig zijn.

  • August 21, 2013 at 2:20 pm

   Dat is in een notendop hoe macht functioneert.

 2. joost tibosch sr
  August 21, 2013 at 2:44 pm

  Je moet het me niet kwalijk nemen, maar als gelovige denk ik ontroerd aan dat profetisch joods “nieuwe” Jeruzalem, waar “de volkeren samenstromen”. En hoe mensen die van oudsher in die uiteindelijke eenheidsdroom van mensen zouden kunnen geloven, die toekomstdroom nu zelfs bewust al kapot maken en geen enkele poging doen om die voor hen -zou je zeggen- toch ook geweldige droom waar te maken.

  • August 21, 2013 at 3:02 pm

   Ja, Joost, Jeruzalem. In 1924 werd daar onze eigen Jacob Israël de Haan vermoord, in opdracht van de latere president van Israël, Yitzhak Ben-Zvi. De Haan wordt gezien als de voorloper van Amnesty International. Dergelijke mensen konden de zionisten toen niet gebruiken en nu nog steeds niet.
   Ik kom daar nog wel eens op terug in een stukje.

 3. Jan Hamer
  August 21, 2013 at 4:26 pm

  Wanneer gaan de Amerikanen de gestolen grond weer teruggeven aan de Indianen? Of is dit soms een bijzonder uitzondering?

  • August 21, 2013 at 4:52 pm

   Beter lezen, Jan. Omdat er genocide is gepleegd op de indianen, mogen jullie hetzelfde doen met de Palestijnen?

   • Jan Hamer
    August 21, 2013 at 9:00 pm

    Ik heb het niet over genocide plegen, maar over grond stelen. En laten we wel zijn, de Palestijnen geven overduidelijk aan dat juist zij genocide op de Israëli’s willen plegen, de filmpjes op o.a. Youtube spreken boekdelen, zelfs kleine kinderen staan met grote messen te zwaaien onder het uitroepen van kreten wat ze wel niet allemaal willen doen met de Joden.

    • August 21, 2013 at 9:11 pm

     Zucht. De logica is dezelfde, beste man. Als de kolonisten de grond van de indianen hebben gestolen, geeft dat dan de zionisten het recht om hetzelfde te doen in Palestina?

     Er zijn evenveel filmpjes over kleine kinderen van kolonisten die leren omgaan met machinegeweren.

     Geef me een bewijs dat de Palestijnen de joden willen uitroeien, in alle jaren dat ik met Palestina bezig ben geweest, is het me juist opgevallen hoe weinig racisme er is onder de Palestijnen, terwijl je dat wel zou mogen verwachten. Het racisme in Israël is daarentegen schrikbarend, zelfs ten opzichte van joden uit Ethiopië bijvoorbeeld, dus laat staan ten opzichte van de Palestijnen. Zoals Akiva Orr zei is dat misschien wel omdat de joden ergens wel beseffen dat ze verkeerd bezig zijn, en de reactie daarop is juist om nog wreder te zijn. Eigenlijk zijn ze kwaad op zichzelf.

Comments are closed.