1,5 miljard aan hasbara

wouldn’t the money be better spent, by say, ending the infrastructure of military occupation?
Mairav Zonszein
chomsky_manufactHet Joods Agentschap (opgericht in 1929 als het orgaan dat alle joden van het Britse Mandaatgebied Palestina moest vertegenwoordigen) is van plan de komende vijf jaar 300 miljoen dollar per jaar te besteden aan propaganda in de Verenigde Staten. Het is misschien toeval, maar die vijf jaar komen overeen met het doel dat Israël zich gesteld heeft om de Negev-woestijn grotendeels te zuiveren van de daar wonende Bedoeïenen. Uiterlijk na vijf jaar moeten tienduizenden Bedoeïenen zijn samengebracht in enkele concentraties die door de regering worden bepaald, waarna de rest van het land aan de staat vervalt. Dit is het beruchte Prawer Plan. Tezamen met het koortsachtig doorbouwen aan nederzettingen tijdens de huidige “vredesonderhandelingen” en de dagelijkse terreur die de Palestijnen moeten ondergaan, biedt dit de critici van Israël volop gelegenheid om zich te uiten.

Onlangs werd al bekend dat er studenten worden geworven om tegen betaling de sociale media te overspoelen met pro-Israëlische propaganda, beter bekend als hasbara (staatspropaganda). De verantwoordelijke ambtenaar, Daniel Seaman, werd echter teruggefloten vanwege verregaande racistische uitspraken. Het racisme ten opzichte van de Palestijnen in Israël is bekend, minder bekend is dat Afrikaanse asielzoekers er evenzeer onder te lijden hebben (ze worden onder andere kankergezwellen genoemd). Pogingen om Wikipedia over te nemen zijn grotendeels mislukt, maar het blijft oppassen met artikelen over het “conflict”. En tot slot heeft de regering van Netanyahu uiteraard het onvermijdelijk mislukken van de huidige onderhandelingen voorzien. Tijd dus voor een groot offensief.

Het nieuwe initiatief  is op zichzelf niets nieuws, de voorgestelde campagnes zijn al decennia aan de gang, alleen de schaal is onovertroffen. Het initiatief richt zich op vier punten:

  • Israëlisch onderricht
  • De Israëlervaring
  • Israëlisch engagement op de universiteitscampus
  • Immigratie van jongvolwassenen (aliya)

Alhoewel de meeste mensen die zich met deze plannen bezighouden geen verkozen volksvertegenwoordigers zijn, wordt toch verwacht dat de Israëlische belastingbetaler eenderde van het enorme bedrag gaat ophoesten. In 2011 gingen honderdduizenden Israëli’s de straat op om te protesteren tegen sociale ongelijkheid en de exorbitante prijzen voor een woning. Dit staat bekend als de J14-beweging (14 juli). Moshe Silman, zoon van overlevenden van de holocaust, stak zichzelf uit frustratie in brand en bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen. Enkele anderen die hetzelfde probeerden werden op het nippertje gered. Een beeld van Israël dat men liever niet naar buiten brengt. Hopelijk zal toch een deel van de bevolking in opstand komen tegen deze idiote en te dure plannen.

Zoals Mairav Zonszein schrijft in haar artikel Jewish Agency plans most exorbitant ‘pro-Israel’ campaign ever:

A couple of  questions to keep in mind: Who gives the Jewish Agency, a few right-wing Israeli government officials and some “leading” (read: outdated and conservative) American Jewish organizations the mandate to take all this money and do as they please with it?

Er zal enige overlap zijn met het Birthright Israel-programma dat jongvolwassen joodse Amerikanen gratis reizen naar Israël aanbiedt. Om de sfeer te proeven, zeg maar. De reizen zijn inclusief een gratis brainwashing, voor zover nog nodig.

Noam Chomsky noemde het het probleem van Orwell: “hoe komt het dat burgers van democratische landen zo slecht geïnformeerd zijn, terwijl er zo veel informatie beschikbaar is?” In zijn klassieker Manufacturing Consent geeft hij zelf ook het antwoord, door het gebruik van filters: onder andere door invloed op de media uit te oefenen en het beïnvloeden van de publieke opinie door te infiltreren in universiteiten.

Eén van de filters is de Afscheidingsmuur. Achter deze afscheiding die uiteindelijk 700 km lang moet worden en deels bestaat uit een betonnen muur van 8 meter hoog kunnen de Israëli’s in de comfortabele illusie leven dat er helemaal niets aan de hand is. Het Joods Agentschap exporteert een virtuele muur naar de overkant van de oceaan, in de hoop dat dan ook de gojim de werkelijkheid niet meer kunnen zien.

Engelbert Luitsz

Update Er gaat niets boven een praktijkvoorbeeld. Ik las net een stuk over de levende legende Roger Waters die een brief heeft geschreven om zijn collega-muzikanten over te halen tot een culturele boycot van de Apartheidsstaat Israël. Eind vorig jaar kreeg hij Stevie Wonder zo ver om een optreden voor het Israëlische leger af te zeggen. Waters en bisschop Desmond Tutu hadden daarom gevraagd en 3000 mensen hadden een petitie met dat doel ondertekend. In diezelfde week had Roger Waters een speech gehouden voor de Verenigde Naties. Waters: “The interesting thing about these two stories is that there was NOT ONE mention of either story in the mainstream media in the United States.”

Lees ook:

Trouw, Israël wil bases in Negev-woestijn, of de bedoeïenen maar willen gaan

Trouw, ‘De Palestijnse staat is een gepasseerd station’

1 comment for “1,5 miljard aan hasbara

  1. joost tibosch sr
    August 20, 2013 at 1:08 am

    Zie mijn reactie bij Anarchokom: Waarom ik als theoloog tegen Israel ben?

Comments are closed.