Amira Hass en de spiraal van geweld

Ignorance is not innocence but sin.
Robert Browning

amira_hassDe hysterie over het vrijlaten van Palestijnse gevangen in Israël – en niet alleen door extreem-rechts – gaf weer eens aan waar mensen toe in staat zijn als ze alleen hun persoonlijke emoties laten meetellen, zonder rekening te houden met de context waarin gebeurtenissen plaatsvinden.

Amira Hass

Een van de dapperste journalisten in Israël is zonder twijfel Amira Hass. Zij is een autoriteit op het gebied van Gaza en de West Bank. Slechts een enkeling durft het aan daadwerkelijk tussen de Palestijnen te gaan wonen om van daaruit verslag te doen. Hass werd herhaaldelijk gearresteerd, omdat het een Israëli verboden is zich “in een vijandelijke staat te vestigen”. Let op de ironie: Gaza wordt nu opeens aangeduid als een staat! Hass heeft ook in Amsterdam gewoond en spreekt vloeiend Nederlands. Ze heeft veel prijzen gewonnen voor haar werk en is een van de beste referenties met betrekking tot de bezette gebieden en de verschillende Palestijnse facties. En als laatste is haar betrokkenheid bij het lot van de Palestijnen – ze is een kind van twee overlevenden van de holocaust – een doorn in het oog van iedereen die volledig joods Israël wil zien als de enige plek waar joden veilig zijn.

Vandaag verscheen van haar weer een uitstekend stuk. Ze neemt het voorbeeld van twee mannen die vorige week vrijkwamen en schetst een beeld van de achtergrond van hun straf.

Twee vrijgelaten gevangenen

Mohammed and Hosni Sawalha waren 17 jaar oud toen ze op 2 december 1990 de 24-jarige student Baruch Heisler doodstaken in een autobus. Een politieagent die toevallig in de buurt was schoot een neef van hen dood, maar Mohammed en Hosni raakten slechts gewond Ondanks het feit dat ze minderjarig waren werden ze veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Maar het OM ging in beroep en eiste een levenslange straf die door het hooggerechtgshof werd toegekend. Het huis van de familie werd door het leger verwoest. Door de arrestaties van haar zonen en het verlies van haar huis overleed hun moeder al op 48-jarige leeftijd.

Voordat ze vorige week vrijkwamen zaten ze eerst enkele dagen in een transitiegevangenis in Ramle. Daar moesten ze zich regelmatig uitkleden en werden ze zeker 30 keer op allerlei manieren gefouilleerd. Ze zaten daar in een smerige en overbevolkte cel. Toen ze uiteindelijk in de nacht van dinsdag op woensdag in hun dorp arriveerden waren ze dan ook te uitgeput om deel te nemen aan het feestelijke onthaal.

De voorwaarden voor vrijlating

Alvorens ze werden vrijgelaten moesten ze de voorwaarden daarvoor tekenen.
Eén jaar lang mogen ze niet buiten de grenzen van het district Nabloes komen zonder een speciale vergunning van het leger.
De komende tien jaar mogen ze de West Bank alleen verlaten met een speciale vergunning van het leger.
Elke overtreding leidt ertoe dat ze alsnog hun volledige straf moeten uitzitten.

De Eerste Intifada

Intifada betekent afschudden (van een juk) en is in tegenstelling tot wat de hasbara ons wil doen geloven, niet per definitie gewelddadig. In december 1987 braken onlusten uit als gevolg van doden die waren gevallen in het vluchtelingenkamp Jabalia. Nadat er 4 Palestijnen in hun auto waren doodgereden door een militaire truck begonnen de Palestijnen grootschalig actie te voeren. Die acties bestonden onder meer uit algemene stakingen, burgerlijke ongehoorzaamheid, het weigeren belasting te betalen, het weigeren in taxi’s met een Israëlisch kenteken te rijden, graffiti, barricades en het gooien met stenen en molotovcocktails.

Israël zette 80.000 militairen in om de opstand te breken, volgde een beleid van “de Palestijnse botten breken” en schoot met scherp op burgers. Het meedogenloze optreden van het Israëlische leger heeft vanaf dat moment geleid tot een spiraal van geweld.

Toen Mohammed en Hosni dus eind 1990 hun aanslag pleegden, waren daar al een paar jaar van bruut geweld aan voorafgegaan. Tegen die tijd waren er 782 Palestijnen gedood, waarvan het overgrote deel uit ongewapende burgers bestond, aan Israëlische kant vielen 65 doden, waarvan er 20 gewapend waren. “Dat is de werkelijke balans van het verlies en de doden, noodzakelijk om te begrijpen waarom twee 17-jarige jongens besloten iemand van het leven te beroven en hun vrijheid op te geven”, besluit Amira Hass.

Mohammed wilde geen commentaar geven op zijn daad van vroeger. “We moeten vooruitkijken. Blijven denken aan al die dierbaren die door de Israëli’s zijn gedood brengt ze niet terug. Zowel wij als de Israëli’s moeten nadenken over onze kinderen en de toekomstige generaties en op zoek gaan naar wat we gemeen hebben om hier samen te kunnen leven.”

En nu…

Israël heeft intussen al weer minstens 15 andere Palestijnen gearresteerd ter compensatie van de vrijgelatenen. Naast de beperkingen van de voorwaarden tot vrijlating zijn er ook de beperkingen door het steeds verder inpikken van land door Israël.

Sinds enkele jaren komen er steeds meer groepen die geweldloos protesteren. Maar ook deze groepen worden meestal hard aangepakt door het leger. Door het isoleren van Gaza en de West Bank en de versnippering binnen de West Bank is een grootschalige opstand steeds moeilijker geworden. Dat is het gevolg van de sociocide zoals Johan Galtung het noemde. Maar laat niemand de illusie koesteren dat het uitblijven van een nieuwe intifada betekent dat de Palestijnen er nu beter voorstaan dan in 1987.

Engelbert Luitsz

Amira Hass: ‘We were young. We and the Israelis must now think about the future’

17 comments for “Amira Hass en de spiraal van geweld

 1. likoednederland
  August 17, 2013 at 3:02 pm

  Ja, het meeleven met moordenaars – als het Palestijnen zijn – is hartverwarmend.
  Maar van vindt u van de vrijlating van de moordenaar van de moeder en het kleine broertje?

  http://likud.nl/2013/08/de-moordenaar-van-mijn-moeder/

  • August 17, 2013 at 3:21 pm

   U hoort mij geen moorden goedpraten.

   Een verschil is wel dat Palestijnen ofwel worden doodgeschoten of tientallen jaren in de gevangenis belanden.
   In 2012 gooide een kolonist een molotovcocktail naar een auto met een Palestijnse familie. Zes mensen, waaronder kinderen, raakten daarbij gewond. En in zulke gevallen wordt de dader opeens nooit gevonden.

   Ook in 2012 hebben twee joodse tieners (kinderen van kolonisten) 2 Palestijnen van 4 en 5 jaar ernstig verwond met een molotovcocktail. CNI berichtte daarover: One boy was conditionally released by a civilian judge on 29 August, and the other two were conditionally released the following day. This case highlights the discriminatory nature of the legal systems applied by the Israeli authorities in the West Bank.

   En deze lijst is eindeloos. Inclusief soldaten die ongewapende ouders voor de ogen van hun kinderen op straat doodschieten. Meestal krijgen ze daarvoor een medaille of promotie. In geen enkel geval krijgen deze moordenaars een straf die ook maar in de buurt komt van wat zelfs onschuldige Palestijnen moeten ondergaan.

   Het meeleven moet wel van twee kanten komen, vindt u niet?

   • likoednederland
    August 18, 2013 at 6:19 pm

    Het verschil is nu juist dat Joodse terroristen juist wel aangeklaagd en opgesloten worden, terwijl Palestijnse moordenaars – in strijd met de Oslo-akkoorden – als helden officieel vereerd worden. Maar u bent het dus toch wel eens met onze stelling dat kindermoordenaars veroordeeld moeten worden en opgesloten blijven?

    • August 18, 2013 at 6:39 pm

     U geeft dus geen antwoord op de voorbeelden die ik gaf. Waarom gaan joodse daders vrijuit, terwijl Palestijnen voor dezelfde daad jaren de gevangenis in moeten?
     Sinds 2000 zijn er 129 Israelische en 1519 Palestijnse kinderen gedood. Hoe komt het dan dat er geen Israeli’s in de gevangenis zitten voor deze moorden?

     • likoednederland
      August 18, 2013 at 6:58 pm

      Dat is simpel. Israëlische kinderen komen om, omdat ze bewust doelwit zijn van gewetenloze moordenaars. Een oorlogsmisdaad. Israel schiet terug op strijders. Die verschuilen zich echter tussen kinderen en gebruiken kindsoldaten. Die kinderen zijn dus evenzeer het slachtoffer van Palestijnse oorlogsmisdaden.
      Dus u bent het toch met ons eens dat het walgelijk is om kinderen opzettelijk te vermoorden en die moordenaars vrij te willen hebben?

 2. August 18, 2013 at 7:15 pm

  Het is een zionistisch verzinsel dat Palestijnse strijders zich achter kinderen verschuilen. Er is daarentegen onweerlegbaar bewijs dat Israelische soldaten Palestijnse kinderen hebben gebruikt als menselijk schild. De Daily Mail publiceerde daar onder meer een foto van in 2004 en het is ook door de IDF toegegeven.
  Het is niet beperkt tot Gaza of de West Bank, ook in Libanon heeft Israel doelbewust en in groten getale burgers vermoord.
  De voorbeelden die ik gaf hebben niets te maken met gevechtshandelingen. U bent gewoon niet in staat om daar antwoord op te geven, aangezien u drommels goed weet dat dat niet deugt.
  De visie die uit uw onzinnige reacties blijkt werd goed verwoord door een lid van de grenspolitie bij een checkpoint, die vergat dat hij gefilmd werd. Wijzend op de Palestijnen zei hij: “They aren’t humans, we are.”

  • likoednederland
   August 18, 2013 at 8:30 pm

   Als Israëlische soldaten zich aan wandaden schuldig maken, worden ze gestraft. Als Palestijnen dat doen, zijn het helden. Dat is dus het verschil.
   Maar kunt dus echt niet uit uw pen krijgen dat het walgelijk is om kinderen opzettelijk te vermoorden en die moordenaars vrij te willen hebben?

   Het gebruik van menselijke schilden door de Palestijnen is uitgebreid op film vastgelegd, met zelfs de trots van Hamas op deze bewuste tactiek:
   http://likud.nl/2011/10/burgers-als-menselijke-schilden-anja-meulenbelt-ontmaskerd-oorlogsmisdaad-hamas-burgers-slachtoffers/

   Zie het onder ogen: de Palestijnen zijn trots op hun oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

   • August 18, 2013 at 8:55 pm

    Ik zal u een voorbeeld geven uit duizenden.

    Het 13-jarige meisje Iman al-Hams werd in 2005 doodgeschoten in Gaza. Het meisje was verdwaald en kwam in de bufferzone terecht.. “Kapitein R.” schoot zijn hele magazijn leeg in het meisje dat te dicht bij het hek kwam, ondanks waarschuwingen dat zij doodsbang was. Iman had minstens 17 kogels in haar lichaam. De reden? Kaptein R.: “This is commander. Anything that’s mobile, that moves in the zone, even if it’s a three-year-old, needs to be killed. Over.” Volgens ooggetuigen had hij haar eerst twee keer in het hoofd geschoten, was daarna weggelopen en kwam terug om haar lichaam te doorzeven met kogels. Volgens alle getuigen, ook de Israëlische, was er geen moment dat de soldaten in gevaar waren geweest.
    Kapitein R. werd vrijgesproken van alle beschuldigingen, inclusief moord..

    Dit was ook het eind van de discussie. U bent niet in staat een simpele vraag te beantwoorden. Ik kan per dag slechts een beperkte portie hypocrisie en leugens verwerken.

    • likoednederland
     August 20, 2013 at 11:46 pm

     Als dit al waar zou zijn, zijn Israëli’s trots op kapitein R. en wordt hij als een held vereerd in Israel? Nee. Het omgekeerde is dus duizendvoudig het geval.

     • Egbert Talens, Zutphen
      August 21, 2013 at 2:38 pm

      Een té gemakkelijke bewering, LN. Maar ‘dus’ wijst erop dat u een en ander met bewijs kunt staven. En dus, om geloofwaardig te zijn, moet u, LN, nogmaals aan de bak. EL verleent u zeker de nodige ruimte, is mijn voorzichtige inschatting.

 3. likoednederland
  August 21, 2013 at 8:08 pm

  @Egbert Talens

  Te bewijzen dat de Palestijnen moordenaars officieel als helden vereren? Dat is een inkoppertje, iedereen heeft in de kranten kunnen lezen hoe Abbas de zo juist vrijgelaten (kinder)moordenaars als helden heeft onthaald.

  En anders even kijken naar de Palestijnse televisie hoe moordenaars van baby’s en bejaarden worden opgehemeld – tientallen voorbeelden:

  http://likud.nl/category/geselecteerd/clips/

  • August 21, 2013 at 8:29 pm

   1. Noem mij a.u.b. 1 van de 26 vrijgelaten gevangenen die kinderen heeft vermoord.
   2. Een aantal van de vrijgelaten gevangenen was schuldig aan het vermoorden van Palestijnen die collaboreerden met Israël. Heeft u ook veel verdriet over deze slachtoffers?

   • likoednederland
    August 21, 2013 at 10:37 pm

    Hier vindt u de lijst en een beschrijving van een van de kindermoordenaars:
    http://likud.nl/2013/08/de-moordenaar-van-mijn-moeder/

    Voor de heldenverering van kindermoordenaars, zie de Palestijnse televisie in onze eerdere link.

    En ja, wij vinden het uiterst triest dat Arabieren die zich tegen geweld keren, tegen terrorisme, die zich willen houden aan de Palestijnse vredesverplichting om het terrorisme te bestrijden, worden vermoord als ‘collaborateur’. Terwijl zij juist de echte vredeshelden zouden moeten zijn.

    • August 21, 2013 at 10:54 pm

     Die beschrijving is niet van iemand die nu is vrijgelaten.
     Guilty by association. Maar het is allemaal zo doorzichtig, Likoed.
     Dus wederom een vraag die u niet kunt beantwoorden..

     De collaborateurs zijn helemaal niet tegen geweld, integendeel, zij vertellen Israël waar mensen zitten die vervolgens vaak vermoord worden. Zonder enig bewijs, het kan zijn dat de collaborateur gewoon een hekel aan iemand heeft.
     Wij hebben ook een bezetting meegemaakt met collaborateurs, wij hebben wel enig idee wat voor lui dat zijn.

  • Egbert Talens, Zutphen
   August 21, 2013 at 10:02 pm

   ‘Likoed Nederland’ kan niet schrijven, en kan, als gevolg daarvan, eigen (geschreven) producten dús niet begrijpend lezen. Het omgekeerde van ‘als held vereerd worden in Israel’, is namelijk: ‘in Israel verguisd worden als…’; vul maar in: schurk, boef, hufter, enz. Omdat mij dit bevreemdde — zo zelfkritisch is nmbm LN niet — vroeg ik om nadere uitleg, en ziedaar, van LN-zijde verschijnt een, wat men zelf noemt, inkoppertje, waarmee echter hun eigen product als onzinnig commentaar wordt geëtaleerd. En dat allemaal door dat onschuldig lijkende woordje ‘dus’.

   Dacht ik in mijn onschuld nog even aan de mogelijkheid dat LN met Baruch Goldstein zou komen opdraven — wiens graf door vele vereerders wordt bezocht — maar van wie LN heel misschien zou durven stellen dat diens actie in de grot van Machpela nu niet bepaald tot eer van Israel strekt, en dús geen schoonheidsprijs verdient, komt men aanzetten met 26 door Israel vrijgelaten Palestijnse gevangenen… In samenhang met duizendvoudig het omgekeerde, is 26 wel wat aan de magere kant, maar een kniesoor…

   Dus behalve simpele vragen niet kunnen beantwoorden, schort er nóg het een en ander aan LN-vaardigheden. Werk aan de winkel dus, o.a. voor het Israelische Ministerie van Uitleg, en huidige dito directeur — opvolger van de voormalige Director of Explaining, Daniel Seaman. Hoe bedenk je zo een titel… Vernuftige lui, die Israëliërs.

   • likoednederland
    August 21, 2013 at 10:40 pm

    Wij hebben bewezen dat kindermoordenaars door de Palestijnse leiders, regering en staatstelevisie als helden worden vereerd.
    Dat vindt u dus niet aan Israëlische kant. Ook niet van Baruch Goldstein.

    Een volk dat moordenaars van kinderen en bejaarden verheerlijkt, en dat gedrag wordt hier geweigerd om te veroordelen.

    • Egbert Talens, Zutphen
     August 21, 2013 at 10:57 pm

     Dat zeg ik! Vernuftige lui, die Israëliërs… c.s.

Comments are closed.