Neutrale keppeltjes

zweden_palestine

Wie denkt dat alleen Nederland gezegend is met de laatste strohalm om onze beschaving te redden, het CIDI, die heeft het mis. Ook het koninkrijk Zweden mag zich gelukkig prijzen met deze onvermoeibare strijders voor een betere wereld. Het is dan ook zeer te betreuren dat koning Karel Gustaaf  en koningin Silvia Renate Sommerlath zich hebben laten verleiden tot het publiekelijk dragen van een Palestijnse sjaal. Deze sjaal, met het opschrift “Onze Aqsa, niet hun tempel” – een verwijzing naar de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem – symboliseert, zoals eenieder wel weet, alles wat slecht is in het Midden-Oosten en de rest van de wereld.

Het hoofd van het Zweedse CIDI, Lisa Abramowicz, merkte dan ook terecht op:  “Dit is onaanvaardbaar. Het koningspaar moet neutraal zijn en boven de partijen staan.” Daar heeft ze helemaal gelijk in, Zweden staat alom bekend vanwege z’n neutraliteit. Het enige waar we het CIDI misschien op mogen aanspreken is het feit dat ze zich te voorzichtig uitdrukken. Het mag best wel eens wat pittiger. Het gaat hier per slot van rekening niet om de prijs van spruitjes!

Niemand was dan ook opgetogener dan ik toen ik las dat de Israëlische ambassadeur in Stockholm, Isaac Bachman, de vrijlating van de Palestijnse gevangenen eerder deze week vergeleek met het vrijlaten van Anders Breivik. Dat is nog eens duidelijke taal! Anders Breivik is zoals bekend niet alleen een fan van onze eigen Geert Wilders, maar hij ziet ook het zionisme in Israël als een lichtend baken in een perfecte storm. Het aantal gevangenen dat wordt vrijgelaten neemt elk jaar weliswaar fors af zoals The Economist meldt, maar elke schurk op vrije voeten is er natuurlijk een te veel.

Hopelijk zal de uitstekende relatie tussen Zweden en de Joodse Staat hier niet onder lijden. Zweden is Israël nog steeds dankbaar voor het uit de weg ruimen van de Zweedse diplomaat Folke Bernadotte, die zich in 1948 bemoeide met de net opgerichte staat Israël. Hij was duidelijk niet neutraal en niemand heeft het dan ook betreurd dat hij werd vermoord op last van de latere minister-president van Israël, Yitzak Shamir.

Zoals we in de prachtige serie Israël, geliefd en gehaat van Frits Barend en Hans Knoop konden zien, is er maar één manier om duidelijk te maken dat je neutraal bent: zet iedere mannelijke gast aan het eind van de show een keppeltje op.

alexander_keppel

Wilders_keppel

barak_ob_keppeltje

 

Engelbert Luitsz

 

 

7 comments for “Neutrale keppeltjes

 1. joost tibosch sr
  August 16, 2013 at 1:34 pm

  De enige keer dat ik een keppeltje op mijn hoofd kreeg voelde ik als christen mijn joodse Jezusroots..en zionisme kwam niet eens in me op. Nu hoor ik een zionistische ambassadeur notabene in Stockholm bij vrijlating van Palestijnen de naam Breivik noemen..en als christen met al mijn joodse Jezusroots ontplof ik bijna. Kon ik maar als jij lekker cynisch opgetogen(er) zijn.

  • August 16, 2013 at 1:53 pm

   Ja, Joost, soms is humor de beste medicijn.

 2. Egbert Talens, Zutphen
  August 16, 2013 at 2:25 pm

  Sarcasme kan een doeltreffend middel zijn, maar oppassen is geblazen. Wie onvoldoende op de hoogte is van achterliggende feiten bij een conflict, kan, als gevolg van die methode, volledig op het verkeerde been worden gezet, zeker als de kans bestaat dat onbetrouwbare lieden er gewiekst hun voordeel mee doen. Het I-P-conflict – als geen ander overladen met controversiële invalshoeken ingebracht door vooral zeer kortzichtig ingestelde figuren – kan nmbm maar beter gevrijwaard blijven van sarcastisch getinte geestesproducten, als de mentále kwaliteit van de ontvangers ervan niet met zekerheid kan worden verkend c.q. gekend…
  Ik maak deze opmerking in alle oprechtheid, zonder enige pejoratieve intentie. Honni soit qui mal y pense…

  • August 16, 2013 at 2:37 pm

   Misschien wel, Egbert, maar ik denk dat Chaplin met The Great Dictator meer duidelijk heeft gemaakt dan menige doorwrochte analyse. We zullen zien.

 3. joost tibosch sr
  August 17, 2013 at 12:04 pm

  Maar soms, Engelbert, moet je ook maar eens flink kwaad worden..al was het alleen al voor de opluchting, die dat brengt. Dat heb ik in mijn lange leven ook geleerd.

 4. August 17, 2013 at 7:22 pm

  Goed gezegd, Engelbert.

Comments are closed.