Twee oudgedienden over het vredesproces

Obama is a prisoner of the Zionist Lobby.
Alan Hart

fisk_hart

Robert Fisk is een Britse schrijver en journalist. Al dertig jaar doet hij verslag van de situatie in het Midden-Oosten voor de Engelse krant The Independent. Hij publiceerde onder andere het monumentale De grote beschavingsoorlog – de Verovering van het Midden-Oosten. Beiroet is zijn favoriete plek, ook al is de stad vergane glorie geworden door toedoen van het Israëlische leger. Als weinig anderen heeft hij inzicht in wat er allemaal speelt, omdat hij een groot aantal landen heeft bezocht en met talloze wereldspelers – inclusief Osama Bin Laden – heeft gesproken. Hij wordt tevens gezien als een van de meest betrouwbare journalisten. Ik ben derhalve blij dat hij gisteren in klare taal zijn visie gaf over de vredesonderhandelingen.

De titel van zijn artikel Why John Kerry Should Be Treated As A Thief laat weinig te raden over. Kerry krijgt er inderdaad flink van langs, ook al is hij slechts één man in een lange rij Amerikaanse politici en diplomaten die Israël al decennia lang de hand boven het hoofd houden. In retrospectief is de aanval op het Amerikaanse marineschip de USS Liberty op 8 juni 1967 misschien wel de duidelijkste waarschuwing voor wat er komen zou. Het schip werd aangevallen door Israëlische vliegtuigen en bijna tot zinken gebracht. Er kwamen tientallen Amerikaanse matrozen om. De meest aannemelijke verklaring voor de aanval is dat het Israëlische leger zich daar schuldig maakte aan oorlogsmisdaden en geen pottenkijkers wenste. Dat zagen we ook al eens in Libanon, waar een VN-hoofdkwartier werd beschoten. Israël kwam er mee uiteraard mee weg, men hield het op een “tragische vergissing”. Nog steeds voeren veteranen van de USS Liberty actie om de waarheid boven tafel te krijgen.

Maar terug naar Fisk. Tijdens de 10 jaar van het Oslo-proces werd de joodse bevolking in de Palestijnse gebieden verdubbeld tot 400.000 mensen. Er was de afspraak dat er gedurende 5 jaar geen unilaterale stappen zouden worden genomen, maar dat werd door Israël compleet genegeerd. En nu, nu Israël tijdens de huidige gesprekken bijna dagelijks nieuwe bouwplannen bekend maakt, wordt de Palestijnen verzocht kalm te blijven in het belang van de vrede. Dat is belachelijk vindt Fisk. Er is al geen kans meer op een leefbare Palestijnse staat op die paar geïsoleerde plukjes land die je nog Palestijns kan noemen en die bepaald niet de beste stukken land zijn. Israël heeft er wel voor gezorgd dat de watervoorziening voor de kolonisten optimaal is, ten koste van de oorspronkelijke bevolking.

De laffe houding van Kerry komt neer op chantage: of jullie nemen genoegen met hoe wij (VS/Israël) bepalen dat het gaat, of jullie krijgen niets.

Any other “statesman” involved in any other dispute who told an occupied people that if they didn’t make peace their occupiers would steal even more of their land, would be regarded as an outcast, a fellow thief, a potential criminal.

De drogreden dat een vrede het best benaderd kan worden vanuit grenzen en veiligheid wordt gelukkig door veel Israëli’s doorzien. Israël heeft nog nooit duidelijk willen maken waar z’n grenzen liggen. En iedereen begrijpt wel dat voortgaande kolonisatie niet zal kunnen leiden tot meer veiligheid.

Het is een stuk vol van sarcasme en ontgoocheling, van een man die daar alles al heeft gezien.

Alan Hart was oorspronkelijk oorlogscorrespondent en later vooral een televisieman. Hij was presentator van het legendarische BBC Panorama met betrekking tot met Midden-Oosten. Daarnaast is hij ook de schrijver van de trilogie Zionism: The Real Enemy of the Jewsdie ook tot televisieserie is bewerkt. Hij ziet het zionisme als de bron van het kwaad.

The colonial enterprise that Zionism is has corrupted everything it touched, beginning with the United Nations and including the mainstream media, what passes for democracy in the Western world (America especially) and Judaism itself.

In een gesprek met een nieuwslezeres van het Iraanse Press TV, legt hij het failliet van de vredesbesprekingen direct na de Juni-oorlog van 1967. Vanaf dat moment was het een vooropgezet plan van Israël om de expansiedroom waar te maken, waarbij de hulp van Amerika, die vanaf die tijd serieus op gang kwam, natuurlijk uiterst welkom was. Volgens Hart is de invloed van de pro-Israëllobby (hij spreekt zelf liever van pro-zionismelobby) op het Amerikaanse congres zo groot dat er nooit een serieuze kans was op een rechtvaardige oplossing in Palestina.

Hart is al aardig op leeftijd en heeft naar eigen zeggen het laatste woord gezegd over de kwestie Palestina met zijn meest recente artikel MY LAST POST: Final thoughts on Zionism’s success and Arab failure. Hij wijt het succes van het zionisme aan hun machtige propagandamachine, waardoor een waarheidsgetrouwe geschiedschrijving nauwelijks kans krijgt. Zijn visie dat Israël nooit vrede heeft gewild en alleen probeert nog net binnen de grenzen te blijven om het contact met het “democratische westen” niet te verliezen, wordt door velen gedeeld. Maar Hart is daarnaast bijzonder pessimistisch over de toekomst, hij ziet een toekomst die rampzalig is voor zowel de Palestijnen als de joden.

I feared, as I do even more so today, that if the information war that probably could have been won by now is lost, the end-game will most likely be a final Zionist ethnic cleansing of Palestine, followed, quite possibly, by another great turning against the Jews, provoked by Zionism’s insufferable self-righteousness and contempt for international law.

Het is een visie die vorig jaar nog door de Duitse schrijver Günther Grass werd verwoord in zijn prozagedicht Was gesagt werden muss.

Volgens Hart is de boodschap van Kerry aan de Palestijnen: wij zijn niet in staat Israël in toom te houden, dus als jullie doen wat wij zeggen kunnen we misschien nog iets regelen voor jullie, anders krijg je niets.

Of je nu met de blik van Fisk kijkt, of met die van Hart, de Palestijnen zijn hoe dan ook de dupe van deze mengeling van opportunistische geopolitiek en messianistische geloofswaan die het zionisme definiëren.

Engelbert Luitsz

7 comments for “Twee oudgedienden over het vredesproces

 1. joost tibosch sr
  August 15, 2013 at 6:47 pm

  Was in 87-90 in Leipzig en weet dat er niets zo erg is als alle hoop laten varen, zoals dat daar ook na WOII en met name nog in 87-88 gebeurde. Besef dat dat een “schrale troost” is voor Palestijnen nu, en voor zionistische Israeli waarschijnlijk zoals bij het Oost-duits communistisch regime toen een nachtmerrie.

 2. Egbert Talens, Zutphen
  August 15, 2013 at 11:54 pm

  Ter zake van The Liberty: in mijn boek staat veel informatie hierover. Ik had zelfs contact met James Ennes, schrijver van ASSAULT on the LIBERTY, een lijvig boek dat mijn boekenplank siert. Onvoorstelbaar, hoe de Israëliërs er in slaagden, relevante naakte feiten te verdraaien. Alison Weir, die If Americans Knew stichtte, schreef een leaflet – AMERICAN MEDIA MISS THE BOAT – dat uitpuilt van indicaties die geen spaan heel laten van wat van de kant van Israel naar voren werd gebracht, om hun opzet tot het doen zinken van The LIBERTY te verdoezelen. Je gelooft je ogen niet bij het lezen daarvan, of je oren bij het afspelen van de CD – ook in mijn bezit – en voor zover aanwezig staat je verstand stil bij al die huiveringwekkende onthullingen…

  Alan Hart heeft zijn activiteiten moeten stoppen, om niet in zware financiële problemen te geraken. Dit houdt verband met de uitgifte van zijn laatste boek, maar dit staat in de url die erbij vermeld wordt: My Last Post… [ De url's die daar weer staan, leveren leesstof op voor meer dan een week. Zie bij Calm ]

 3. ReggieRoning
  August 16, 2013 at 12:53 am

  Ik probeer al een aantal keer de links hier te plaatsen naar de url’s waar Egbert het over heeft maar de reacties verdwijnen in het niets. Je zou haast gaan denken…

 4. ReggieRoning
  August 16, 2013 at 12:56 am

  Nog een paar keer geprobeerd maar ze komen echt niet door.
  TinyUrl maar eens proberen:

  http://tinyurl.com/mqhondb

 5. ReggieRoning
  August 16, 2013 at 12:57 am

  Dat lukte dus wel. Schat aan informatie Egbert, bedankt en goed je weer te lezen.

  Dit is de link naar My Last Post:
  http://tinyurl.com/c5w3d59

  • August 16, 2013 at 4:45 pm

   Reggie, comments met url worden vaak tegengehouden door het spamfilter. vandaar dat je ze niet zag verschijnen.

 6. ReggieRoning
  August 17, 2013 at 12:32 am

  Engelbert, dit kan inderdaad inherent aan de werking van spamfilters zijn en toeval zijn. Maar laten we niet vergeten dat het spamfilters waren die e-mails van burgers aan EU-parlementariërs met bepaalde sleutelwoorden daarin tegenhielden. Althans zo werd het achteraf beredeneerd toen het naar buiten kwam. Gezonde paranoia ten aanzien hiervan kan geen kwaad vind ik gezien de mogelijkheden hedendaags.

Comments are closed.