Zelfmoord belangrijkste doodsoorzaak Israëlische leger

idfhaaretz

In de afgelopen drie jaar zijn er meer Israëlische soldaten overleden als gevolg van zelfmoord dan als gevolg van ziekte, verkeersongevallen, of tijdens gevechtshandelingen.

De website 972mag.com berichtte al eerder over de blogger Eishton die informatie over de doodsoorzaak van soldaten openbaar had gemaakt. En nu komt de krant Haaretz ook met dit ontluisterende verhaal.
Eishton had via een contact bij het ministerie van Defensie informatie ontvangen over de periode april 2011-2012. De officiële lezing was dat 126 soldaten waren gesneuveld tijdens gevechtshandelingen, maar in werkelijkheid waren dat er slechts drie. Vijfendertig waren helemaal niet omgekomen in die periode, doch waren later toegevoegd. De overige soldaten waren onverleden aan ziektes, ongelukken en vooral zelfmoord. Zelfmoord voert de lijst aan als het gaat om doodsoorzaken van Israëlische soldaten.

Eishton werd vastgehouden en verhoord. Hij stelde het leger een deal voor: publiceer alle gegevens over de soldaten en ik beken schuld en ga indien nodig de gevangenis in. Het leger heeft dat aanbod tot dusver niet aangenomen en heeft slechts wat gegevens over zelfmoord binnen het leger gepubliceerd.

De Israëlische Beweging voor Vrijheid van Informatie kreeg uiteindelijk gegevens boven tafel van het Israëlische leger toen ze hun vraag beperkten tot de jaren 2009-2011. In 2009 stierven er twee keer zoveel soldaten door zelfmoord als door gevechtshandelingen. De gegevens tonen ook aan dat 80% van de zelfmoorden werd begaan door kinderen die hun dienstplicht vervulden. Het hoogste aantal zat bij het Centrale Commando, het laagste bij de luchtmacht. Begrijpelijk aangezien de gevechtspiloten niet rechtstreeks in contact komen met wat ze aanrichten. Officiële gegevens van het leger geven een aantal van 237 zelfmoorden gedurende het afgelopen decennium, hetgeen neerkomt op één zelfmoord per twee weken.

Een psychiater vertelde de krant Haaretz dat er in het overgrote deel van de gevallen geen sprake was van een klinische depressie. Het ging om individuen die zich op een gegeven moment realiseerden wat ze op hun geweten hadden en daar niet mee konden leven. Volgens de psychiater waren er in de afgelopen vijf slechts twee gevallen van soldaten die moeite hadden zich aan te passen aan het leven in het leger.

Dit trieste verhaal laat twee dingen duidelijk zien. Ten eerste is het cynisme waarmee de Israëlische regering letterlijk over lijken gaat om de statistieken in het eigen voordeel om te buigen ronduit stuitend. Ten tweede geeft het aan in wat een afschuwelijke positie veel Israëlische kinderen zitten – jongens en meisjes – die direct na hun middelbare school in het leger moeten en de meest vreselijke handelingen moeten verrichten zonder ook maar enigszins op de hoogte te zijn van de werkelijke situatie.

Laten we hopen dat deze data door de ouders gelezen worden en serieus worden genomen. Je hoopt altijd dat er eens iets doorbreekt bij het grote publiek, een inzicht, een nu-is-het-wel-genoeg-geweest. Of dit invloed heeft op de oorlogszuchtige Likoedpartij die de verkiezingen ongetwijfeld zal winnen valt uiteraard zeer te betwijfelen. Angst is een slechte raadgever en voor angst onder de bevolking zorgen Likoed als het rechts-orthodoxe blok wel.

Ten minste 6.617 Palestijnen en 1097 Israëliërs zijn omgekomen sinds 29 september 2000 meldt de website If Americans Knew, maar we zullen de statistieken, die toch al zeer ten nadele van de Palestijnen uitvallen, nog meer moeten bijstellen. Er zijn nauwelijks Israëlische soldaten omgekomen ten gevolge van gevechtshandelingen. Voor de zelfmoorden is de Israëlische regering zelf verantwoordelijk.

Engelbert Luitsz

Haaretz: IDF: Suicide is the primary cause of death among Israeli soldiers

Haggai Matar: Blogger interrogated, asked to give up army source

Haggai Matar: Blogger offers army deal: Release information, and I’ll go to prison willingly

Mairav Zonszein: Can Palestinian non-violent resistance make it into Israel’s education system?

7 comments for “Zelfmoord belangrijkste doodsoorzaak Israëlische leger

 1. January 3, 2013 at 8:04 pm

  Erg goed om dit onder de aandacht te brengen.

 2. January 3, 2013 at 10:05 pm

  Kun je me vertellen welke Psychiater deze gezaghebbende uitspraken doet?
  Ik heb overigens zelf gezien hoe de jonge soldaten worden uitgeprobeerd door ‘Arabieren’ die een toeristenkraam hebben met plastic dummies van wapens.
  Ik kon het zelf niet geloven dat de staat Israel dit type provocatie accepteert.
  Feit is wel dat degenen die deze provocaties psychisch overleven tot de beste soldaten ter wereld gaan behoren.

  • January 3, 2013 at 10:10 pm

   Sorry, het artikel in Haaretz zegt alleen:
   A senior-ranking psychiatrist told Haaretz that a majority of the suicides do not suffer from clinical depression; rather, they are individuals who are considered mentally and physically healthy.

   • January 3, 2013 at 10:33 pm

    Iemand die mentaal en fysiek gezond is wordt niet geplaagd door angst- en schuldgevoelens. ik snap het dan ook niet helemaal.
    Het bericht van Haaretz kan nog wel eens een vervolg krijgen.

    • January 3, 2013 at 10:50 pm

     Ik denk dat je het moet zoeken in wat Nurit Peled heeft onderzocht in haar boek ‘Palestine in Israeli School Books’. Als je van jongs af aan geindoctrineerd wordt en je moet na school direct het leger in, dan ben je niet voorbereid op een werkelijkheid die totaal anders is dan wat je altijd is wijsgemaakt: een praktisch onschendbaar leger tegenover een weerloze bevolking.

     • January 4, 2013 at 12:00 am

      Op mijn 18e, net na de middelbare school, heb ik gediend in het leger. Ik was niet geheel kritiekloos en
      was dan ook regelmatig in debat met de leiding.
      En ik was niet de enige in mijn onderdeel. Ik heb wel gezien dat er onderdelen waren die vooral geïnteresseerd waren in de pornolatten. Daar kun je je zorgen over maken in tijden van oorlog/bezetting.
      De kindsoldaten die in Afrika worden geronseld zijn wellicht 10 jaar en volgen de bevelen kritiekloos op.
      De geüniformeerde jongens en meisjes die ik in Israël heb gezien maakten een gedisciplineerde indruk. De bejegening naar ‘Arabieren’ kwam mij als netjes over.

Comments are closed.