Evolution’s third replicator:
Genes, memes, and now what?

Mooi artikel van Susan Blackmore over de duistere krachten die het leven bepalen. Naast genes, memes nu ook “benes”? De digitale informatieprocessen gaan een eigen leven leiden en zullen in overeenstemming met de niche construction theory zowel onze cultuur (memes) als ons gedrag (genes) beïnvloeden.

“What do I mean by “third replicator”? The first replicator was the gene – the basis of biological evolution. The second was memes – the basis of cultural evolution. I believe that what we are now seeing, in a vast technological explosion, is the birth of a third evolutionary process. We are Earth’s Pandoran species, yet we are blissfully oblivious to what we have let out of the box.”

Het hele artikel op www.newscientist.com.

[print_link]