De Palestijnen zijn proefkonijnen

De raketaanvallen vanuit F16’s, drones en oorlogsschepen worden steeds meer doelgericht uitgevoerd op en rondom woonhuizen.  Burgers worden ook gericht met rakketten bestookt wanneer ze in hun auto rondrijden. Gewone mensen zijn het doelwit van precisie bombardementen.
Lydia de Leeuw, vanuit Gaza op 20 november 2012

 
Een familie zoekt veiligheid bij een school van de UNWRA in Gaza op 21 november 2012

De populariteit van minister-president Netanyahu van Israël is flink gestegen in de peilingen. Zijn tactiek is geslaagd lijkt het. De verkiezingen zijn al over twee maanden, dus het effect van deze slachtpartij zal die tijd wel duren. Kennelijk verkeert zo’n 80% van de Israëlische bevolking in heerlijke onwetendheid over de praktijken van hun regering. Geen mens wil weten dat deze hele operatie al lang van tevoren was bedacht en dat het alleen nodig was een geloofwaardig excuus te vinden om toe te slaan zonder al te veel kritiek van buiten. Dat gebeurde zoals meestal met een paar gerichte moorden en een forse wraakactie nadat het voorspelbare tegengeluid vanuit Gaza kwam. Geen mens wil weten dat de precisiebombardementen vooral op burgers gericht waren. En op de media, op ziekenhuizen, op de infrastructuur.

Naast het aantal doden en gewonden en de onvoorstelbare vernietigingen die zijn aangericht, is het de zoveelste keer dat anderhalf miljoen mensen getraumatiseerd zijn geraakt door het aanhoudende geweld en de onzekerheid. De gedachte dat een Israëlisch huppelkutje achter een computer kan zien waar jij bent en met haar joystick jouw kinderen om zeep kan helpen vanaf haar veilige plek leidt tot gevoelens van machteloosheid en angst die een mens gek kunnen maken. Het gebruik van drones kennen we nog van vier jaar geleden. Toen durfden ouders hun kinderen niet meer op straat te laten spelen, omdat ze daar grote kans liepen te worden doodgeschoten door dappere tieners die het zionistische gedachtengoed moesten bewaken. Ze lieten hun kinderen dan maar op het dak spelen, waar ze vervolgens vanaf werden geschoten door de onbemande vliegtuigjes. Aan precisie geen gebrek bij de neo-fascisten in Israël.

Nu vlucht de bevolking van Gaza massaal naar VN-scholen, maar we weten dat ook dat geen garantie is tegen de zionistische terreur. Na de ongestraft gebleven aanval op de USS Liberty in 1967 heeft de arrogantie van Israël mythische proporties aangenomen. De veteranen zijn daar nog steeds laaiend over.
Lydia de Leeuw schreef vandaag vanuit Gaza:

Ook al worden de VN scholen gezien als een veiliger heenkomen, Mahmoud maakt zich geen illusies: “We voelen ons ook hier niet veilig. Ze hebben al eens eerder VN scholen gebombardeerd.” Daarmee verwijst hij naar de Israëlische aanvallen met witte fosforbommen tijdens het militaire offensief van december 2008 – januari 2009.

In 2006 hield de journalist Robert Fisk een dagboek bij vanuit Libanon toen Israël daar tekeer ging. Hij getuigt van de dodelijke precisie van het Israëlische leger. Ambulances hebben een rood kruis op het dak, wat in de beschaafde wereld betekent dat ze ontzien dienen te worden temidden van het oorlogsgeweld. Maar het meest morele leger ter wereld slaagde erin met hun granaten precies dat kruis te raken, waarmee alle inzittenden tot pulp werden geschoten. Tot twee keer toe.

We vragen ons in Nederland wel eens af of de verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten niet te ver gaan met hun harde wederzijdse aanvallen. Iedereen die Operatie Wolkkolom een beetje heeft gevolgd zal toch moeten beamen dat het in Amerika maar brave padvinders zijn vergeleken met de gewetenloze schurken die de politieke elite in Israël uitmaken.

Israël heeft zijn wapens weer eens goed kunnen testen. Tanks, vliegtuigen, drones, boten, iedereen mocht even laten zien wat ie kon. En iedereen, met name mevrouw Clinton, is laaiend enthousiast over de betrouwbaarheid van het anti-raketsysteem waar de Amerikaanse belastingbetaler fors aan heeft meebetaald. Zo blijf je wel in de top tien van wapenleveranciers in de wereld staan. Welk ander land mag ongestraft zijn militaire experimenten botvieren op onschuldige burgers? Oh ja, Amerika zelf natuurlijk. Misschien niet helemaal toevallig. Obama heeft ook weer eens een resolutie in de Veiligheidsraad gedwarsboomd die te weinig aandacht zou hebben besteed aan de raketten van Hamas. In Gaza worden drie generaties met één bom naar de andere wereld geholpen en in Israël bellen ze in paniek Carglass, zoals een Engelse komiek het uitdrukte.

Er zal nu even een wapenstilstand komen. Sinds daar sprake van is, gisteren, heeft Israël de bombardementen nog maar eens flink opgevoerd. Ze zijn in ieder geval duidelijk over hun intenties, dat moeten we ze toegeven. Zo konden ze nog net een paar kleuters meepakken.

Maar de Verenigde Staten hebben alweer 300 miljoen dollar toegezegd voor een verbeterde versie van het anti-raketsysteem Iron Dome. En ook die versie zal getest moeten worden. Lang zal de rust – als die vanavond al komt – dan ook niet duren. Met een beetje geluk tot de volgende verkiezingen?

De Palestijnen zijn proefkonijnen in het laboratorium van de imperialisten. Alleen een wereldwijde boycot van deze karikatuur van een democratie kan misschien nog redding brengen. Anders wordt het: Next stop is Iran.

2 comments for “De Palestijnen zijn proefkonijnen

  1. November 22, 2012 at 1:07 am

    Klopt niet helemaal, Hamas heeft nadat er sprake was van een bestand juist de frequentie van de raketaanvallen opgevoerd en natuurlijk bijft Israël dan niet lijdzaam toezien. Als je ergens een artikel over schrijft moet je wel de hele waarheid vertellen en niet alleen wat je goed uitkomt. Dat is géén goede journalistiek.

  2. November 22, 2012 at 10:30 am

    Het grootste succes van Israël is dat de Egyptische broeders straks de wurggreep overnemen.

Comments are closed.