Darwin als reisleider


Charles Darwin
Shrewsbury (Shropshire),
12 februari 1809
Downe (Kent),
19 april 1882
Ook ik heb een kleine bijdrage mogen leveren aan het Darwin-jaar. Op de voortreffelijke website van ISBN zocht ik op evolutie, maar tot mijn stomme verbazing kreeg ik geen enkele titel van Darwin te zien. Zoeken op Darwin gaf wel een lange lijst met vertalingen. Bij de details van “Over het ontstaan van soorten” in de vertaling van Hellemans zag ik dat dit volgens sommigen belangrijkste boek in de geschiedenis van de mensheid gerubriceerd stond in de categorie “reisverhalen”! (De zgn. NUR-code) Een e-mail met deze bevinding leverde het antwoord op: “De NUR codes per titel bepalen de uitgevers zelf bij het aanmelden van de titels: daar mag het Bureau ISBN niets aan veranderen.” Vandaag zag ik echter dat in ieder geval deze titel nu het trefwoord evolutie heeft meegekregen. Nog net op tijd voor het christelijke Darwin-congres van 6 juni.