De Balfour-verklaring van 2 november 1917 (1 jaar later)

De Balfour-verklaring (Balfour Declaration) van 2 november 1917  is een mooie naam voor een klein briefje dat het Midden-Oosten onherstelbaar heeft veranderd. Bijna een jaar na de Balfour-verklaring, in oktober 1918, verscheen deze triomfantelijke oproep in een joodse krant om de ‘virtuele creatie van de joodse staat’ tot een officiële feestdag te maken: Declaration Day. Lang voordat Hitler op het toneel verscheen was het overduidelijk wat de intenties van de zionisten waren. Deze keer geen ‘volk zonder land’, maar zelfs een ‘ras zonder land’. Jawel. O ja, en de wijnen uit de streek om alle twijfel mee weg te spoelen. Je krijgt toch sterk het idee dat het niet wezenlijk anders was verlopen als er geen Tweede Wereldoorlog was geweest.

Engelbert Luitsz