Levende fossielen

Deze week het prachtige fotoboek “Vanaf de oerknal” gekocht. 13 miljard jaar evolutie in woord en beeld door een groepje Italiaanse wetenschappers. Bracht me op het idee voor weer een lijstje: levende fossielen.

  • Degenkrabben (Limulus Polyphemus): “Ze verschillen niet erg van hun voorouders die in de zeeën van het Siluur leefden, ongeveer 400 miljoen jaar geleden.”
  • Libellen: “Voor insecten die twee paar vleugels hebben die op dezelfde manier zijn ontwikkeld, is het noodzakelijk dat hun bewegingen synchroon verlopen. De libellen, die misschien als eerste een efficiënte vliegtechniek ontwikkelden, hebben dat probleem opgelost met de coördinatie van de hartslag.”
  • Magnolia’s: bloemen bestaan ongeveer 100 miljoen jaar, insecten al 350 miljoen jaar. Pas met de komst van bloemen zorgden insecten voor de verspreiding van het stuifmeel, voordien deed de wind dat. “De magnolia was een van de eerste planten die gebruikmaakte van deze nieuwe bestuivingstechniek door middel van bloemen.”