Lezing Jan van Hooff

De etholoog Jan van Hooff gaf vanavond een lezing in het Science Café te Tilburg. De kleine ruimte zat bomvol met geïnteresseerden van alle leeftijden. Het was een waar genot deze man te zien “optreden”. Want naast het geven van een boeiend en wetenschappelijk verantwoord betoog verstaat Van Hooff ook de kunst zijn publiek te onderhouden. Zijn imitaties van de expressies van andere primaten en zijn doorlopende parallellen met menselijk gedrag zorgden voor de nodige hilariteit. Zijn betoog was volledig gespeend van hoogdraverij en hij gebruikte slechts enkele zeer functionele grafieken om de sequenties van bepaalde gedragingen te verduidelijken. Hij deed duidelijk meer denken aan Morris dan aan Tinbergen (met beiden heeft hij in Oxford gewerkt) met zijn uitgelatenheid en licht provocerende stijl. Het moet een genot zijn geweest om bij deze man te studeren. Voor mij was het een zeer geslaagde avond. Wetenschap kan niet alleen boeiend, maar ook nog eens gewoon leuk zijn (en dan zonder de oppervlakkigheid waaronder ze op tv altijd te lijden heeft).

Meer op: http://www.sciencecafetilburg.nl/