De stad en het bederf

Alle winkels in de buurt waren dicht, dus ik ben maar naar het centrum gelopen. Tegenover de Catharinakerk op een terras een pannenkoek met kaas en gember gegeten. Het was er heerlijk rustig, zodat ik wat kon mijmeren over de opgravingen die daar een tijdje geleden hebben plaatsgevonden. Skeletten vanaf de 13e eeuw zijn daar gevonden, dus ook uit de tijd van de Zwarte Dood die in de 14e eeuw Europa teisterde. Eindhoven even een hotspot voor archeo-epidemiologen. Als er inderdaad een link wordt gevonden tussen de overlevenden van de pestepidemie (als het de pest was tenminste) en de resistentie tegen HIV bij een deel van de Europese bevolking, dan zou dat groot nieuws zijn. Al mijmerend viel mijn oog ook op de grote reclamepanelen van het pannenkoekenhuis. Ze zagen er duur uit, dus dat de afbeeldingen van voedsel in zwart-wit waren gedrukt moet een artistieke reden hebben gehad. Het zag er ronduit onsmakelijk uit. Nogal vage stukken opgerolde pannenkoek in zwart-wit die een eerste reactie van walging opriepen. Je associeert die grijstinten eerder met bederf dan met iets lekkers. Aangezien onze verre voorouders – net als wij (en de mensapen) nu -, niet over een enzym beschikten om onrijp fruit te verteren, was het kunnen waarnemen van kleuren (rijp fruit) van groot belang om te overleven. Gewone apen kunnen wel onrijp fruit verteren en hadden dus zeker in de tijd dat de wouden in Afrika begonnen te slinken een groot voordeel. Er zijn zelfs theorieën dat de voorlopers van de mens(aap) daardoor naar de rand van het bos werden gedreven waar de gewone apen het te gevaarlijk vonden. En dit had weer tot gevolg dat we de vlakten zijn gaan verkennen, anders gingen lopen en uiteindelijk een atoombom op Hiroshima hebben gegooid. Kortom, ik heb het idee dat het reclameburo zich niet goed heeft gerealiseerd waarom wij eigenlijk kleuren zien. Dat alles neemt niet weg dat de pannenkoeken daar heerlijk zijn en de bediening prettig. Nog wel. Het restaurantje was altijd een dorpse oase uit vroeger tijd, door de jaren heen omsingeld door de gulzige stad. Wellicht is er nu een investeerder opgedoken die vindt dat hun marketing sucks en dat het hoog tijd wordt voor zwart-witte pannenkoeken die veel weg hebben van halfvergane kwallen.