Homo floresiensis

De Hobbit blijkt toch een aparte soort te zijn. Zijn grote teen heeft hem verraden. Misschien is hij niet eens verwant aan Homo erectus of Homo habilis: een exemplaar van een nog onbekende hominide. Nu is uitgesloten dat hij uitsluitend het resultaat is van ‘insular dwarfing’ kan de CSI van Flores aan de slag. In 2004 na de tsunami waren er verhalen van “overblijfsels van de oudste Aziatische en Australische mensen”, o.a. de Onge en Jarawa van de Andaman Eilanden. De meesten van ons zijn dan misschien voortgekomen uit die paar honderd avonturiers, maar waarom zouden er niet hier en daar nog leden van een andere tak verborgen zitten? Verder lijkt het leven 100 miljoen jaar eerder begonnen te zijn dan tot nu toe werd aangenomen, zijn er nog extremere extremofielen gevonden dan zelfs de meest extreme fantast kon bedenken en worden de stamoudsten van onze appelbomen met uitsterven bedreigd. Turkmenistan en omstreken, de bakermat van veel fruit en noten. Als je foto’s ziet van die landen lijkt het een en al natuur en toch schijnt 90% van de fruit- en notenbomen al verdwenen te zijn. Ondanks al dat sombers toch nog redelijk aan Alexandrina kunnen werken. Daar zal dit weekend helaas niet veel van komen.